News55

M-politiker kritiserar förbud mot pensionärernas vinklubb

Artikelbild
Winemaker Mike Grgich sips aglass of his Cabernet Sauvignon wine after helping people stomp grapes at the Grgich Hills winery in Rutherford, Calif., Monday, Sept. 15, 2008. (AP Photo/Eric Risberg)
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 05 apr. 2017

Nyheten om den grupp pensionärer som krävdes på alkoholtillstånd för sina vinprovningar fortsätter att väcka reaktioner. – Jag har sett flera liknande exempel på hur kommunerna på ett ganska fyrkantigt sätt behandlar äldre, säger Lars-Arne Staxäng (M).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har tidigare skrivit om den grupp pensionärer i Göteborg som nyligen fick upphöra med sina vinprovningar efter att tillståndsmyndigheten hade krävt att föreningen ansökte om alkoholtillstånd. Detta trots att verksamheten hade pågått under 15 års tid.

Enligt den kommunala tillståndsmyndigheten bör vinprovningen betraktas som illegal verksamhet utan alkoholtillstånd. Detta är att tolka alkohollagstiftningen allt för snävt, menar Lars-Arne Staxäng som sitter för Moderaterna i pensionsgruppen och i Socialförsäkringsutskottet.

“Vi borde ha en mjukare tillämpning av alkohollagstiftningen”

– Hade de äldre istället själva tagit med sig varsin flaska vin hade det varit tillåtet, men nu har de gjort gemensam sak av det. Någon har köpt in ett antal flaskor och alla har lagt en peng för detta i en gemensam kassa och då hamnar det plötsligt under alkohollagstiftningen. Skillnaden är egentligen noll. Jag tycker att vi borde ha en mjukare tillämpning av alkohollagstiftningen. Jag vet också att det är avgörande, särskilt för äldre, att ha möjlighet att delta i sociala sammanhang, säger Lars-Arne Staxäng till News55.

Lars-Arne Staxäng har nu formulerat en skriftlig fråga till ansvarig minister Gabriel Wikström där han just efterfrågar en översyn av den svenska alkohollagstiftningen i syfte att underlätta för Sveriges pensionärer att ha vinprovning utan att alkoholtillstånd krävs.

– Bakgrunden till det är att jag har sett liknande exempel som det i Göteborg hur kommunerna på ett ganska fyrkantigt sätt behandlar äldre. Det är därför jag vill ställa frågan om det kan bli aktuellt att göra lättnader i fall som det i Göteborg, till Gabriel Wikström som är ansvarig.

– Jag vill poängtera att jag helt och fullt står bakom alkohollagstiftningen, den handlar ju om folkhälsan, men jag tror att det kan behövas en revidering, säger Lars-Arne Staxäng.

Ett alkoholtillstånd kan bli kostsamt

ANNONS

Enligt Lars-Arne Staxäng kan man behöva lägga stora summor på att ens ansöka om ett alkoholtillstånd. Detta är en kostnad som inte alla äldre har råd att helt sonika plocka fram.

– Tillståndsmyndighetens krav innebär antingen att föreningen betalar en kostnad på 3-5000 kronor för ett alkoholtillstånd eller att de lägger ner vinprovningarna. Det är inte alla äldre som har råd att plocka fram den summan vilket leder till att man lägger ner verksamheten eller att man fortsätter i lönndom. Jag anser att det är bättre att göra det öppet och under reglerade former, avslutar Lars-Arne Staxäng.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS