News55

Mamma och bebis fick sova i indiantält på barnakuten - trots lediga platser

Artikelbild
LUND 2010-10-07
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 01 mars 2016Publicerad: 01 mars 2016

Det var på Universitetssjukhuset i Lund som en kvinna och hennes 18-månaders bebis blev hänvisade att sova i ett indiantält i foajén på barnakuten. Enligt det närliggande patienthotellet fanns lediga sängar, men ingen förfrågan hade inkommit från någon sjuksköterska. "Högst olämpligt att hänvisa till ett tält", säger chefen för barnmedicin, Katarina Johnsson, till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

LUND. Kvinnans 18 månader gamla dotter drabbades under söndagen av en allergisk reaktion och i samband med att de i ilfart tog sig till akuten glömde kvinnan sin plånbok hemma, skriver Sydsvenskan.

När läkaren på Universitetssjukhuset i Lund efter några timmar ansåg att bebisens hälsa var stabil meddelades mamman Viktoria Löwenthal att de kunde åka hem. Problemet var bara att klockan var över ett på natten och att de bor på Ven – en liten ö belägen mellan Sverige och Danmark.

      LÄS MER: Gravid med tvillingar blev nekad av sex sjukhus

Blev hänvisad till indiantältet 

Viktoria Löwenthal förklarade att hon inte hade sin plånbok med sig och att resten av familjen befann sig på ön. När hon frågade om det fanns någon soffa att övernatta i blev hon istället hänvisad av en sjuksköterska till ett indiantält som stod i foajén. Viktoria Löwenthal berättar för tidningen hur hon tyckte det hela var absurt men att hon kröp in i tältet ändå.

– Jag la min dunjacka på golvet och jag ammade lite för att vi skulle komma i bra stämning. Men varje gång någon gick förbi var jag rädd att min dotter skulle säga något och någon skulle titta in, säger hon till Sydsvenskan.

Det fanns platser på patienthotellet

Tiden i tältet avbröts både av en vakt som frågande lyste med ficklampa i hennes ansikte, “Jag förklarade att vi blivit hänvisade dit av barnakuten”, samt städmaskiner som tidigt på morgonen. Efter en sömnlös natt kom till slut Viktoria Löwenthals syster och hämtade dem.

ANNONS

      LÄS MER: Kvinna fick föda på sjukhusets toalett

Patienthotellets chef Maria Lipinska Svensson säger till tidningen att det visserligen fanns platser den aktuella natten men att det inte ställts någon fråga om detta vad hon känner till. Frågan måste komma från sjukhuspersonalen och betalningen sker i förväg.

Eftersom mamman inte hade sin plånbok med sig kunde hon inte betala i förskott.

– Men eftersom det är ett sjukhus så kan man aldrig säga aldrig. Det kan finnas särskilt ömmande fall där man kan göra undantag. Mig veterligen har vi inte tagit ställning i detta fall eftersom vi inte fått frågan, säger Maria Lipinska Svensson till Sydsvenskan

“Högst olämpligt att hänvisa till ett tält”

Chefen för barnmedicin Katarina Johnsson skriver i ett uttalande till News55 att det som skedde var “högst olämpligt”:

“Mamman och barnet som blev utskrivna från akuten mitt i natten och inte hade pengar borde självfallet ha erbjudits att vänta på barnakuten tills de kunde bli hämtade. Det är högst olämpligt att hänvisa till ett tält i sjukhusfoajen. I sådana här fall ska personalen alltid hänvisa till patienthotellet eller annat hotell.”

Hon påpekar att i ömmande fall som detta kan betalning ske i efterhand via faktura.

ANNONS

“Just nu och ett par veckor framåt är vi inne i den mest intensiva infektionssäsongen när ca 70-80 familjer per dygn söker vård för sina barn på barnakuten. Många kan behandlas klart på barnakuten men ett stort antal behöver också läggas in vilket gör att vårdplatserna måste vara förbehållna dem som måste stanna av medicinska skäl.”

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS