News55

Man behandlad som döende på äldreboende. Dottern: "en ren skräckupplevelse"

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 11 mars 2016Publicerad: 11 mars 2016

En man på äldreboendet behandlades som döende istället för att undersökas av läkare när hans allmäntillstånd försämrats kraftigt. Till slut fick hans anhöriga nog, mannen fördes till sjukhus och fick "nytt liv".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

LINDESBERG. Det var i juli förra året på ett äldreboende som den demente mannen blev rosslig och andfådd. Han hade låg syreupptagning, hög puls och ett blodtryck som inte gick att mäta, det framgår i ett beslut av IVO.

Ordinerade palliativ vård över tefon

Mannens försämrade tillstånd ledde till att en sjuksköterska ringde upp en primärvårdsläkare som ordinerade palliativ vård för mannen. Bedömningen, som skedde över telefon, var att mannen drabbats av akut hjärtsvikt. Sjuksköterskan ringde därefter upp mannens närstående och meddelade att han nu skulle vårdas som döende. I en anmälan till IVO skriver mannens dotter:

“Det vi inte fick information om var dels att läkare inte sett honom, bara uttalat sig per telefon och utan vår kännedom skrivit ett palliativt avtal om mediciner. Vi fick heller inte information om att inget dropp kan ges på kommunala vårdboenden.”

Blev chockade av dödsbeskedet

Dottern beskriver det plötsliga dödsbeskedet som en chock: “Dagen innan hade han suttit ute på balkongen och ätit glass med mamma.”

Det som därefter följde var palliativ vård för mannen på äldreboendet mellan den 2 och 4 juli. Dottern skriver i anmälan att det var årets varmaste dagar och att hon bad sjuksköterskorna att ge mannen dropp.

“Får till svar att det finns inte dropp att ge i dessa boenden men att jag ska veta att pappa är så dålig nu att ingen vätska behövs. Det räcker med munvården, när man gnor runt med pinnen i munnen får hjärnan en signal om att den fått vätska och är nöjd så.”

ANNONS

Krävde vård

Till slut klarade inte mannens fru och dotter av att se honom ligga i det heta rummet och gapa efter vätska, utan krävde att han skulle få åka till akuten. Väl på sjukhuset sattes dropp direkt in. Mannen behandlades med antibiotika för infektion under fem dagar och redan dag tre satt han upp i rullstol, åt två mål mat om dagen och drack kaffe. Han skickades sedan tillbaka till äldreboendet.

Dottern förklarar i anmälan att hon förväntar sig att hennes far ska få den vård han behöver när någonting inträffar.

“Hade vi anhöriga inte varit där hade pappa dött av uttorkning.”

Får kritik av IVO

IVO riktar nu kritik mot socialnämnden i Lindesbergs kommun och listar ett flertal brister i vården och behandlingen av mannen. Bland annat undersöktes han inte av läkare, äldreboendet dokumenterade inte mannens vårdförlopp i hälso- och sjukvårdsdokumentationen tillräckligt väl och närstående fick inte tillräcklig information.

Socialförvaltningen i Lindesbergs kommun har vidtagit åtgärder för att förhindra att en liknande händelse ska inträffa igen, står det i beslutet.

News55 har sökt ansvarig socialchef.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]