News55

Översvämningar och blixtnedslag i ovädrets spår

Artikelbild
SMHI varnar för stora regnmängder under eftermiddagen. Arkivbild. (Foto: Johan Nilsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Översvämningar och blixtnedslag i hus drabbade Västsverige när ett åskoväder drog in på måndagen. En varning för kraftiga åsk- och regnskurar har utfärdats.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Två hus träffades av blixten mellan Göteborg och Borås, men bränderna kunde snabbt släckas, liksom när en mindre byggnad söder om Trollhättan fattade eld. Det finns enligt SOS Alarm inga uppgifter om personskador i samband med blixtnedslagen..

Många larmsamtal har också rört översvämningar i hus. Även i Oslo-området har skyfallet ställt till med problem, och många har ringt räddningstjänsten för att få hjälp, rapporterar norska Dagbladet.

SMHI har utfärdat en gul varning för kraftiga åsk- och regnskurar under eftermiddagen och kvällen på måndagen. Ovädret kan ge uppemot 40 millimeter regn och orsaka översvämningar i delar av Väst- och Mellansverige.

Varningen omfattar delar av norra Götaland och sydvästra Svealand, ett område från Falun i norr, Linköping i öster, Jönköping i söder och den norska gränsen i väster.

Regnvädret spås påverka trafiken och riskerar att orsaka översvämningar i exempelvis källare, dagvattensystem, vägar och viadukter.

SMHI noterar att stora lokala variationer kan förekomma och kan därför inte säga var de största regnmängderna kommer att hamna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS