News55

Pappan till 11-åriga Ebba om sorgen efter terrordådet

Artikelbild
Anton Hagwall
Anton Hagwall
Uppdaterad: 14 feb. 2018Publicerad: 14 feb. 2018

Ebba Åkerlund var 11 år och det yngsta offret som dog i terrordådet på Drottninggatan i Stockholm förra året. Hennes pappa Stefan berättar om tiden efter dådet och hur han kämpar med sin djupa sorg varje dag i TV4:s "Malou efter tio".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

11-åriga Ebba Åkerlund dog i terrordådet på Drottninggatan den 7 april förra året. I en intervju med Malou von Sivers på TV4 berättar hennes pappa Stefan om händelsen och den svåra sorgen han försöker handskas med sedan dess.

Stefan och Ebba hade sms-kontakt strax innan dådet. Ebba var på väg från skolan och var stolt över att ha sprungit ett lopp till förmån för Cancerfonden tidigare på dagen.

       LÄS MER: Akilovs advokat: “Ifrågasatt som aldrig förr”

Fick dödsbeskedet först dagen därpå

Sedan hörde Stefan inte mer av sin dotter. Dödsbeskedet kom inte förrän dagen därpå och Stefan berättar hur han och Ebbas mamma var ute och letade och ringde till olika sjukhus för att höra om hon fanns där.

– Det var oerhört jobbigt, berättar han för Malou. Jag sa till alla att ”dör hon så vill jag inte leva själv”. Jag bröt ihop helt.

Efteråt har sorgen varit så svår att Stefan knappt orkat kliva ur sängen.

– Jag ligger i sängen i fosterställning och bara skriker, säger han om närmaste tiden efter dådet.

ANNONS

Stefan berättar att han fortfarande sover 16-18 timmar om dygnet och att han då han är vaken går till Ebbas grav och tillbaka hem.

– Jag är singel och det här var mitt enda barn.

Stefan och Ebbas mamma är sedan lång tid tillbaka separerade och Ebba bodde växelvis hos dem båda.

– När en vuxen och ett barn lever ihop blir man så tajta. Vi hade mycket tid tillsammans. Hon var mitt allt, säger Stefan till Malou.

      LÄS MER: Pappa vill stämma staten efter terrordådet

Har inte fått bra hjälp

Han berättar att han talar med två präster för att hantera sorgen men att han annars inte har fått särskilt mycket hjälp alls.

Nu ser han tillsammans med tidigare justitieministern Thomas Bodström över möjligheterna att stämma staten, eftersom gärningsmannen Rakhmat Akilov överhuvudtaget inte borde ha befunnit sig i Sverige.

ANNONS

Idag är det Alla hjärtans dag. Stefan berättar att det var Ebbas favoritdag.

– Hade hon levt i dag hade jag fått ännu ett alla hjärtans dag-kort, säger han i “Malou efter tio”.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS