News55

Pensionärsförbunden kräver nollvision för fallolyckor

Artikelbild
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 okt. 2017

Sveriges tre största pensionärsorganisationer, PRO, SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna, kräver att riksdagen inför en nollvision för fallolyckor, det skriver förbundens företrädare  i en debattartikel i Dagens Samhälle.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Regeringens nationella mål att halvera antalet fallolyckor är alldeles för lågt satt, tycker företrädarna för Sveriges tre största pensionärsorganisationer SPF Seniorerna, SKPF och PRO. Istället kräver förbunden att riksdagen beslutar om en nollvision för fallolyckor, det skriver Christina Tallberg, Berit Bölander och Eva Eriksson i en debattartikel i Dagens Samhälle.

      LÄS MER: Rullstolsburne Leif, 82, nekas plats på boende trots flera fallolyckor

Förebyggande insatser behövs

Varje år dör 1 700 personer till följd av fallolyckor och priset för olyckorna är högt, både när det kommer till mänskligt lidande och i rena pengar. 24 miljarder kronor kostar fallolyckorna samhället årligen, trots att många av fallen aldrig skulle behöva ske med bra förebyggande insatser, skriver Christina Tallberg, Berit Bölander och Eva Eriksson.

Enligt debattörerna ska den föreslagna nollvisionen fokusera på ett flertal saker. Bland annat anser de att den offentliga miljön måste anpassas och planeras för att minska risken för fallolyckor. Äldre ska också ha möjlighet att avgiftsfritt beställa så kallade “fixartjänster” och till exempel få hjälp med att montera brandvarnare, byta lampor eller hänga upp gardiner. Det är sådana vardagssysslor som kan innebära en risk för fallolyckor. Alla över 65 ska också erbjudas hembesök i bostaden för att få tips om vad som kan göras för att undvika fallolyckor, föreslår debattörerna.

LÄS MER: Gratis halkskydd ska minska risken för fallolyckor

Ambitionsnivån måste höjas

Som äldre finns det sådant som man kan göra för att undvika att man faller. Socialstyrelsen rekommenderar till exempel att man tränar upp sin balans, men det räcker inte, anser debattörerna. Samhället och politikerna måste också ta sitt ansvar för att stoppa fallskador. Det är hög tid att höja ambitionsnivån, skriver Christina Tallberg (PRO), Berit Bölander (SKPF) och Eva Eriksson (SPF Seniorerna) i Dagens Samhälle.

ANNONS

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS