En pappa sköts till döds i en gångtunnel, enligt medier efter att ha konfronterat ett ungdomsgäng.
Mest läst i kategorin
Polismästare Carin Götblad hoppas att privatpersoner kommer fortsätta våga visa civilkurage ändå.
Annars riskerar vi att få ett totalt laglöst samhälle, säger hon.
Mordet på den 39-årige mannen i Skärholmen i södra Stockholm i onsdags, har upprört många.
Det låter som en ganska vardaglig situation, där en människa blir skjuten. Det är fruktansvärt, säger Carin Götblad, polismästare vid polisens nationella operativa avdelning (NOA).
Hon tror att rädslan för att säga ifrån och ingripa vid brott kan öka – vilket är precis det de gängkriminella vill.
Därför måste vi fortsätta att ha civilkurage om vi inte ska få ett totalt laglöst samhälle, säger Carin Götblad.
Carin Götblad har under hela sin poliskarriär pratat om vikten av civilkurage och att alla bör ingripa eller säga ifrån när någon blir utsatt.
Normlöst beteendeDet sorgliga är att vi har ett gäng med unga män som har ett totalt normlöst beteende och som saknar impulskontroll. De här personerna är ofta påverkade av narkotika. De är jättefarliga, men man ska komma ihåg att de inte är i majoritet.
Carin Götblad säger att det är skillnad på att säga till en tioåring som skriker på biblioteket och ett narkotikapåverkat gäng mitt i natten.
Ibland är det svårt att avgöra om man ska ingripa eller inte. Händelsen i Skärholmen var ju ingen typisk risksituation på natten. Man måste göra en egen bedömning av situationen och man ska inte ta onödiga risker, säger hon.
Man kan också gå samman flera eller skrika och ropa att polisen är på väg, om man tvekar.
Hoppfull
I dag har många unga pojkar och män tillgång till vapen, vilket komplicerar situationen ytterligare.
Jag förstår att rädslan för vapen är stor. Vapen är så billiga i dag att unga pojkar har råd att köpa ett. Tullen måste få större befogenheter för att få stopp på införseln av vapen och narkotika, säger Götblad.
Till skillnad mot Sverige har flera av våra grannländer en lagstiftning om en allmän handlingsplikt att bistå en nödställd. Även i Sverige har en liknande lag föreslagits.
Det kan vara dags att ta upp den diskussionen igen, säger Carin Götblad.
Samtidigt är hon hoppfull.
Det är så många som reagerar på våldet och jag får massor av mejl från människor som frågar vad de kan göra för att hjälpa till. Det är starka motkrafter som mobiliseras, säger hon.