News55

”Prinsessan Estelles uppväxt bryter mot barnkonventionen”

Artikelbild
STOCKHOLM 20151011
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 25 feb. 2016

Yasmine Larsson, ordförande i Republikanska föreningen, anser att vi bör avskaffa kungahuset inte minst för prinsessan Estelles skull. Men Rojalistiska föreningen kallar debatten oseriös.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Republikanska föreningens ordförande Yasmine Larsson skrev i samband med prinsessan Estelles fyraårsdag en debattartikel på SVT Opinon om att man bör införa republik, bland annat för hennes egen skull då prinsessans uppfostran bryter mot barnkonventionen.

Yasmine Larsson pekade framför allt på tre områden:

Religionsfrihet – något Estelle Bernadotte saknar, vilket är en av de mänskliga rättigheterna. Enligt succesionsordningen ska hon uppfostras i den rena evangeliska läran.

Barnkonventionen – som enligt Larsson bryts då man inte respekterar Estelle Bernadottes rätt till privatliv och skyddandet mot alla former av utnyttjande genom att hovet regelbundet publicerar bilder och filmer på henne.

Efternamnet – där Skatteverket enligt Larsson brutit mot lagen genom att Estelle inte fått ett efternamn enligt namnlagen.

      LÄS MER: Historisk motion från fyra partier: “Ner med monarkin”

“Monarkin är förkastlig”

”Monarkin är kvarleva från en fördemokratisk tid och Estelle Bernadottes påtvingade uppfostran aktualiserar frågan om en fullbordad demokratisering av statsskicket. Idén att hon, precis som sin morfar Carl Gustaf Bernadotte, ska bli statschef genom blodsarv är förkastlig. Det borde inte vara acceptabelt i ett demokratiskt land”, skriver Yasmine Larsson avslutningsvis.

ANNONS

Rojalistiska föreningens ordförande Patrik Åkesson gick därefter i svaromål på SVT Opinion med uppmaningen ”Sluta utnyttja Estelle för era politiska syften”:

”Att som Larsson hävda att Prinsessan Estelle skulle fara illa av den roll och uppfostran hon har faller på sin egen orimlighet, och vi tror knappast att ens republikanerna själva tror på det”, skriver Åkesson bland annat och menar att det hela främst är ett svepskäl för Republikanska föreningen att ”genomföra sin ideologiska strömlinjeformning av samhället”.

      LÄS MER: Pengakritiken växer mot kungens hemlighetsmakeri

“Stolta och tacksamma för monarkin”

Patrik Åkesson avslutar:

”Att använda en enskild person, en liten flicka, som Prinsessan Estelle som någon form av slagträ i debatten är dock varken seriöst eller särskilt respektfullt. Vi i Rojalistiska föreningen är stolta, glada och tacksamma över det statsskick Sverige har idag, och ser med tillförsikt på en framtid där Prinsessan Estelle en gång ska axla rollen som statschef.”

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS