News55

Rapport: Äldre vill inte ha hemtjänst

Artikelbild
STOCKHOLM 20050429
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 feb. 2016

En ny myndighetsrapport visar att de flesta äldre föredrar äldreboende framför hemtjänst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny rapport visar att en stor del av framtidens äldre hellre får en plats på äldreboende än vårdas med hemtjänst, tvärtemot vad exempelvis jämställdhetsminister Åsa Regnér hävdat.

Rapporten med namnet ”Hemtjänst, vård- och omsorgsboende eller mitt emellan?” har tagits fram av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och är tänkt som kunskapsunderlag för planering av framtidens äldreomsorg.

      LÄS MER: Låg död i lägenheten flera dygn – miss av hemtjänsten

32 000 vårdplatser har försvunnit

Idag utförs en stor del av äldreomsorgen i hemmet då många boenden har lagts ner. Under 2000-talet har 32 000 vårdplatser för äldre försvunnit vilket motsvarar var fjärde plats. Rapporten visar att det inom de närmaste åren kommer att behövas 19 000 nya platser på äldreboenden.

Det finns en allmän bild av att de gamla vill bo kvar hemma så länge som möjligt, något som den aktuella rapporten alltså visar inte stämmer efter att man frågat morgondagens äldre, de som idag är 50-60 år.

      LÄS MER: Personer med hemtjänst får inte välja mat

70 procent väljer äldreboende

ANNONS

Marianne Svensson är utredare vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys och säger till News55 att hela 70 procent av de tillfrågade sagt sig vilja flytta till ett äldreboende om de har svåra funktionsnedsättningar när de blir äldre.

– Studien bygger på ett kunskapsunderlag om hur vi kan forma de framtida strukturerna för äldreomsorgen och visar att det trots enskilda röster i debatten är många som föredrar äldreboende framför hemtjänst, säger Marianne Svensson till News55.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS