News55

Republikanerna: ”Förstör kungens 200-årsfest!”

Artikelbild
BORGHOLM 2016-07-14
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 apr. 2017

När Republikanska föreningen höll kongress sade dess omvalda ordförande Yasmine Larsson att hovet inte ska få en lugn stund och att man nu planerar inför kungahusets 200-årsjubileum nästa år. – Är du demokrat måste du förstöra den festen genom att påminna om kungarnas motstånd mot demokratiska reformer.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Republikanska föreningen nyligen höll kongress i Stockholm omvaldes Yasmine Larsson, riksdagsledamot (S) från Helsingborg, som ordförande. Hon sade då att föreningen inte skulle ge hovet en lugn stund, bland annat genom att genomföra grundliga granskningar av monarkin vars värderingar man menar att de allra flesta människor inte delar.

– Väldigt få tycker till exempel att det är rätt att det finns några som inte tillåter att man säger “du” till dem, sade Yasmine Larsson som även lyfte fram förberedelserna inför 2018 då släkten Bernadotte suttit på tronen i 200 år.

– Det blir ett jubileumsår då gamla maktutövande kungar kommer att beskrivas som harmlösa, charmiga farbröder. Men är du demokrat måste du förstöra den festen genom att påminna om kungarnas motstånd mot demokratiska reformer.

På vilket sätt menar Republikanska föreningen att man ska förstöra festen för kungafamiljen?

– Rent praktiskt handlar det om att framför allt upplysa medborgarna så att de får upp ögonen för frågan, säger Yasmine Larsson till News55.

Märker ni av huruvida detta att vara för eller emot en monarki är en generationsfråga?

– Absolut, förr var det en helt annan tradition att vara monarkist än det är bland dagens yngre. Men vi har samtidigt många medlemmar över 55 som stöder arbetet för en republik. Det är även något jag ser när jag är ute och samtalar med människor.

Vad vill du säga till dem i en äldre generation som fortfarande stöder kungahuset?

ANNONS

– Att monarkin inte alls är något harmlöst. Det statsskick vi har idag går stick i stäv med demokratiska värden och kampen för allas lika värde. Vi kan inte acceptera att vi 2017 har en familj som står över alla andra, där alla måste resa sig upp om någon i den här familjen behöver gå på toaletten och där alla har religionsfrihet med undantag för just kungafamiljen.

Ni säger att ni är världens största republikanska rörelse…

– Ja, vi är 11 000 medlemmar och det har ökat kraftigt de senaste åren.

Tror du att de är rädda inom hovet?

–Det tycker jag att de ska vara. De skulle inte ha ägnat sig åt allt detta strategiska pr-arbete om de inte var medvetna om hur samhällsutvecklingen ser ut och att de är en kvarleva från förr.

När tror du att vi inte längre har en monarki?

– Jag tror att Sverige är en republik om 10-15 år, Sverige är ett land som starkt står upp för demokratin, säger Yasmine Larsson.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS