News55

Så här ser maten ut som Sundsvalls kommun ger sina gamla

Artikelbild
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 05 jan. 2016Publicerad: 05 jan. 2016

När Per Larsson skulle servera sin 92-åriga mamma maten från hemtjänsten fick han en chock. – Vad fan är det här, undrar jag på ren svenska.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Per Larsson fick en chock när han såg vad det var för mat som hemtjänsten skickat till hans 92-åriga mamma. Det var när han i lördags skulle värma upp innehållet i plastförpackningen som han möttes av den sorgliga synen: Några korvskivor och potatis. Ingenting annat, inte ens ett salladsblad. Kostnad för denna ”Potatisgryta med korv” som det stod på förpackningen: 46 kronor.

– Jag kunde knappt tro vad det var för mat, säger Per Larsson till Aftonbladet.

– Vad fan är det här, undrar jag på ren svenska. För samma pengar, om man lägger till pengarna för efterrätten, kan man ju köpa thaimat eller kinamat i stället. Det brukar vi göra också. De portionerna räcker till tre måltider för henne. Men så här ska det ju inte vara.

Skyller på den “mänskliga faktorn”

Inledningsvis uttryckte Sundsvalls kommuns tillförordnade socialdirektör Marianne Bergman förvåning över Per Larssons kritik men nu backar måltidschefen i Sundsvall, Anna-Sofia Kulluvaara.

– Det ska inte se ut så här även om det är specialkost, säger hon och skyller på den ”mänskliga faktorn”.

Redan tidigare har kommunen beslutat sig för att inte ge kokt potatis till de äldre då det varken finns  pengar eller tid till att koka potatis.

Anna-Sofia Kulluvaara har även kontaktat Per Larsson och bett om ursäkt. Till Expressen säger Per att problemet med dålig mat till äldre inte bara gäller hans mor eller Sundsvalls kommun.

ANNONS

– Problemet är djupare än vad vi anar och finns över hela landet. Det är fler som får undermåliga matlådor som jag har förstått efter alla reaktioner på Facebook, säger han.

Leif Mannerström: “Man respekterar inte de äldre”

Efter att Per Larsson lagt ut den ledsamma måltiden på Facebook har han fått tusentals delningar och många upprörda kommentarer.

Även stjärnkrögaren Leif Mannerström har reagerat starkt och säger till Expressen om ansvarige hos kommunen:

– Hälsa henne från mig att hon borde stå i köket varje dag och se till att maten blir god. Man respekterar inte alls de äldre.

Redan för två år sedan uttalade sig Leif Mannerström om maten som serveras till äldre i SVT-serien ”Sveriges bästa äldreboende”:

– De här människorna har för fan gjort rätt för sig och förtjänar bra mat och lite ordning och reda, sa han då.

       FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS