News55

Så många lärare är dömda för sex- och våldsbrott

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 30 maj 2022Publicerad: 30 maj 2022

En ny rapport visar att många grova brottslingar har kunnat behålla sina lärarlegitimationer. Det visar en granskning av Acta Publica, som Expressen rapporterar om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Researchföretaget Acta Publica har granskat över 280 000 legitimerade lärare och förskollärare i Sverige. Rapporten visar att av dessa lärare så har 7000 dömts för brott, varav omkring 200 har dömts för vålds- eller sexualbrott.

Ett exempel är ett par på Västkusten, som 2018 dömdes för flera fall av grova våldtäkter mot barn och för grovt barnpornografibrott mot en flicka. Kvinnan dömdes till tio års fängelse och har fortfarande kvar sin lärarlegitimation.

I södra Sverige dömdes en kvinnlig förskollärare till nio års fängelse, bland annat för flera grova våldtäkter mot barn. Även hon har kvar sin legitimation.  

Rapporten visar också att 300 legitimerade lärare har kopplingar till extremism eller organiserad brottslighet. En man som jobbat som lärare i Göteborg har hyllat islamiska staten och en annan man i Mellansverige drev en vit makt-sajt och gjorde Hitlerhälsning.

Anders Rabenius, enhetschef för lärarlegitimation på Skolverket, säger till Expressen att de som söker legitimation inte regelmässigt kontrolleras mot belastningsregistret och att inga Säpokontroller görs. Däremot kan de granska fall om de får in tips.

– Låt oss säga ett en privatperson uppmärksammar myndigheten att en sökande är dömd för brott och skickar in en dom, eller att Skolinspektionen har viss information och ger det till oss. Men vi har ingen egen undersökningsplikt och det ingår inte i vårt uppdrag vid själva prövningen av ansökan för lärarlegitimation, säger Rabenius.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS