News55

Så mycket ökar brotten mot äldre

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 14 maj 2022

Nya siffror visar att brott och bedrägerier ökar mot äldre. Nu varnar experter för att utvecklingen kommer att fortsätta och ger råd för hur man undviker att bli utsatt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I april månad anmäldes 522 befogenhetsbedrägerier mot äldre. Detta är en ökning med 280% sedan april förra året. Mellan åren 2020 och 2021 ökade brottsvinsterna med 118% och uppgick till 340 miljoner kronor, skriver Senioren. SSF Stöldskyddsföreningen varnar för att 2022 kan innebära en fördubbling av brottsvinsterna med tanke på den ökning av anmälningar som kommit in hittills i år.  

Den vanligaste typen av bedrägerier mot äldre sker genom så kallad vishning. Vishing är när någon per telefon försöker lura till sig det tilltänkta offrets mer känsliga information, så som inloggningsuppgifter eller tillträde till bostad.  Ofta utger sig de kriminella till att vara poliser, sjukvårdspersonal eller någon tjänsteman från en bank.  

Paul Pintér som är rådgivare mot digitala brott på SSF Stöldskyddsföreningen säger att det är viktigt att lägga på luren vid dem här tillfälena.  

– De som ringer upp är oftast väldigt förslagna och duktiga på att dupera människor men en varningssignal är exempelvis när man frågar efter personliga uppgifter eller bankkoder. Banker och andra jobbar inte på det sättet och då ska du direkt lägga på luren. 

Den här typen av brott är inte bara skadligt för plånboken utan de skapar även skamkänslor hos dem som drabbas. Paul Pintér ger följande tips till de som blivit utsatta: 

– Om du blir drabbad så ska du alltid polisanmäla. Det är också bra att titta på säkerhetskollen.se eller prata med någon i din närhet om vad du har råkat ut för.

Text: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS