News55

Se prinsessornas klänningar på nära håll

Artikelbild
STOCKHOLM 19760619
Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 okt. 2016

Nu har du chans att se de kungliga bröllopsklänningarna på nära håll! Idag öppnar utställningen "Kungliga brudklänningar 1976–2015" på Kungliga slottet i Stockholm.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är 40 år sedan drottning Silvia och Kung Carl XVI Gustaf gifte sig, och därefter har alla kungabarnen gått samma väg längs altargången.

Nu visas de bröllopsklänningar som burits av kronprinsessan Victoria, prinsessan Madeleine, prinsessan Sofia, drottning Silvia och prinsessan Lilian i en unik utställning i Rikssalen på Kungliga slottet i Stockholm. Förutom dessa dyrgripar visas också skor, brudnäbbsklänningar samt prinsessan Sofias festklänning, skriver Göteborgsposten.

Och det här är första gången som klänningarna visas för allmänheten.

      LÄS MER: Prinsessan Madeleine lanserar mobilapp

En hemlig detalj

Att kronprinsessan Victorias klänning inte har långa ärmar beror enligt skaparen av klänningen, Pär Engsheden, på att den inte fick vara för varm eftersom bröllopet hölls på sommaren.

Den är av dubbelsidig sidenduchesse och rätt tung men vikten fördelar sig så den blir inte så tung när man väl har den på sig, säger Pär Engsheden till TT.

Och någonstans inuti klänningen gömmer sig även en hemlig liten detalj.

ANNONS

Det finns en liten blå rosett någonstans inne i klänningen men var är en hemlighet som kronprinsessan får ha för sig själv, säger Per Engsheden.

      LÄS MER: Prinsessan Christina drabbad av leukemi

Drottning Silvias och prinsessan Lilians klänning har visats förut men finns också med i utställningen.

Utställningen “Kungliga brudklänningar 1976–2015” visas i Rikssalen på Kungliga slottet i Stockholm mellan den 18 oktober 2016 och den 12 mars 2017.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS