News55

Skyfall i Skåne: "Allting är bara lera"

Artikelbild
Arkivbild. (Foto: Mads Claus Rasmussen/NTB/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Knähögt vatten och halvt begravda bilar på gatorna. Delar av Båstad är täckt av vatten efter rejäla skyfall i nordvästra Skåne.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SMHI varnar för nya skyfall i västra Götaland redan i dag.

Vi har precis kommit in i vårt hus. Det är lera på hela undervåningen. Allting är bara lera, säger Båstadsbon Cecilia Kraitz.

Under torsdagen föll ovanligt stora regnmängder över nordvästra Skåne – 80 millimeter enligt en lokal väderstation. Något som SMHI kallar exceptionellt mycket, uppger P4 Kristianstad.

Byggnader och vägar är på vissa ställen översvämmade, skriver Båstad kommun på sin hemsida, och en skola tvingas hålla stängt under fredagen.

För två år sedan var det också översvämning i Båstad och även då drabbades Cecilia Kraitz hus av vattenmassorna.

Kritiserar kommunenDå var vi tvungna att göra om hela nedervåningen, golv och väggar. Och nu har vi drabbats ännu mer. Det här är ju kommunen som inte har engagerat sig tillräckligt i vad som skulle gjorts för att få undan vatten. De tar det inte på allvar, säger hon.

Cecilia Kraitz tror att vattnet kan ha gått en halvmeter upp inomhus – så ser det ut på möblerna. Under natten sov hon och hennes man hos svärfadern på grund av de stora vattenmassorna och först på morgonen kunde hon komma hem och beskåda förödelsen.

Det är verkligen en katastrof.”Ganska tröstlöst”

ANNONS

Mitt emot ligger Idrottsföreningen Båstad GIF som också fått in stora mängder vatten i sin lokal på grund av en översvämmad intilliggande bäck.

Denna gången kändes det ganska tröstlöst, säger Sofia Larsson, ordförande i sportklubben, i Studio 1 i P1.

Under eftermiddagen och kvällen finns risk för kraftiga åskskurar med stora regnmängder på vissa platser från nordvästra Skåne och norrut upp mot mellersta Bohuslän och Västergötland.

SMHI varnar för att det kan falla runt 40 millimeter regn på kort tid.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS