News55

Småpartierna pressade: Kan slå mot partiledare

Artikelbild
KD-ledaren Ebba Buschs ledarskap kan ifrågasättas om partiet åker ur Europaparlamentet. Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 juni 2024Publicerad: 09 juni 2024

Det ser skakigt ut för Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet i det pågående valet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om de åker ur EU-parlamentet kan det få stora konsekvenser på hemmaplan, inte minst för partiledarna.

Samtliga partierna har legat under eller runt 4-procentspärren i flera mätningar de senaste veckorna. Även om det ser ut att ha ljusnat något den senaste veckan.

Det är inte första gången de här partierna befinner sig där. Men hittills har det bara hänt en enda gång sedan vi fick den moderna riksdagen att ett etablerat parti har åkt ur, säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mittuniversitetet.

Det var Miljöpartiet som åkte ur riksdagen 1991, för att sedan komma in igen 1994. Inget riksdagsparti har någonsin åkt ur EU-parlamentet.

Brukar klara sig

Enligt Sofie Blombäck talar det, i kombination med att småpartier brukar gå bättre i EU-valet, för att de trots allt klarar sig.

Men det finns ingen regel som säger att har man väl kommit in kan man inte åka ur, säger hon.

Om ett parti skulle åka ur blir den omedelbara effekten att de förlorar sitt tillträde till den politiska arenan i Europa, inklusive administrativt stöd och en naturlig plattform för att träffa europeiska systerpartier, enligt Blombäck.

ANNONS

Men inget parti kommer att gå under eftersom de har representation i såväl riksdag som kommuner och regioner, säger hon.

Men det kan skapa problem även inrikes eftersom det finns en tendens bland både väljare, medier och politiker att tolka EU-valet som en större opinionsmätning, säger Blombäck.

Kan bli PR-problem

Forskarna kallar det för “andra rangens nationella val”, vilket innebär att det skulle vara en indikation på hur det ska gå på hemmaplan i nästa riksdagsval.

Det blir oavsett ett PR-problem. Det kommer också väcka frågor om partiledarnas ställning, säger Blombäck.

Enligt henne finns det ett par saker som brukar föranleda att ett parti gör stora förändringar.

Valförlust är en av de mest framträdande, så någon form av omprövning skulle jag vänta mig att vi ser då. Om det handlar om att ha en annan strategi i nästa val, eller om att byta partiledare, är svårt att säga.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS