News55

Socialstyrelsen varnar om framtiden för äldre

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 feb. 2022

Pandemin orsakade stort lidande för äldre i Sverige. Nu varnar Socialstyrelsen för vad som kan hända om bristerna inom äldrevården inte tas på allvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är nog ingen som har missat att pandemin väldigt tidigt kastade ljus på de brister som äldre tvingats genomlida inom svensk vård och omsorg, skriver Senioren. Socialstyrelsen understryker nu vikten av att kommuner och regioner inte glömmer bort de rapporterade bristerna utan dedikerar sitt arbete till att göra satsningar som säkerställer äldres omhändertagande och vård. Såhär säger Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör om vad som krävs i framtiden: 

– Det är viktigt att de problem som framkommit under två år med pandemin inte faller i glömska. Situationen kräver insatser här och nu, men också ett uthålligt arbete på lång sikt.  

I mätningar och jämförelser som Socialstyrelsen har gjort under 2021 framkommer det att problemen har fördjupats. Exempel på dessa problem är bland annat att personalkontinuiteten har försämrats inom hemtjänsten, färre operationer genomförs på personer 70 år och uppåt och att färre nu ansöker om äldreomsorg på grund av rädsla för smittspridning.  

– Vi ser med stor oro att covid-19 har orsakat en välfärdsskuld, på grund av att både vård- och omsorgsinsatser uteblivit. Det är viktigt att regionerna och kommunerna arbetar för att ta igen vård som behövts skjutas upp. Kommunerna behöver också ha en beredskap för att fler kommer att ansöka om hemtjänst och plats på äldreboende framöver

Författare: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS