News55

Undersökning: Det här mår svenskar dåligt av

Artikelbild
Något som som ska få oss att må bra, leder i vissa fall till det motsatta. Det visar en ny undersökning. Foto: Unsplash
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 27 sep. 2022

Det finns ett utbrett fenomen i samhället som får svenskar att må dåligt. Det visar en ny Sifo-undersökning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mer än var fjärde svensk uppger att samhällets kroppsideal påverkar deras relation till träning negativt. Det framgår i ett pressmeddelande om en ny undersökning som Sifo Kantar har gjort på uppdrag av Friskis & Svettis.

Undersökningen baseras på intervjuer som gjorts med 1017 utvalda svenskar i åldern 18 till 79 år. En liknande undersökning gjordes för fyra år sedan vilket gör att man har jämförbara resultat.

Enligt intervjuerna säger fler personer i den färska undersökningen att de påverkas negativt av samhällets, medias och träningsvärldens kroppsideal. Var fjärde person i undersökningen, totalt 27 procent säger att de mår dåligt av kroppshets – för fyra år sedan var motsvarande siffra 22 procent.

Undersökningen visar också att kvinnor påverkas mer negativt av kroppsidealen än män, och att äldre klarar sig bättre än yngre från yttre påverkan.

Från Friskis & Svettis håll säger man sig se allvarligt på att människor uppger att de mår dåligt på grund av prestations- och kroppshets.

– Träning ska handla om att må bra, inte dåligt, säger Friskis & Svettis Stockholms ordförande, Andreas Strömberg, i ett pressmeddelande. Och nu utmanar Friskis träningsnormerna med initiativet #nollkroppshets.

Tränar för hälsan

Nästan två av tre svenskar, 63 procent tycker om att träna, enligt undersökningen. Och de allra flesta, 90 procent, uppger att de gör det för den fysiska hälsans skull. 59 procent gör det för den mentala hälsan, 22 procent säger att de tränar för att se bra ut och sex procent för idrottslig prestation.

ANNONS

Tre av fyra, 75 procent, tränar en gång i veckan eller mer.

Bland gruppen som inte är aktiva, alltså mer än var tredje svensk, 36 procent säger att de inte gillar att träna eftersom de har brist på motivation och att träning upplevs som jobbigt och tråkigt. Bland dem som inte gillar träning känner 18 procent att de inte passar in i träningsmiljön, tio procent känner sig tvingade att prestera och nio procent att de blir stressade.

Källa: Undersökning av Sifo Kantar på uppdrag av Friskis & Svettis

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS