News55

Passa barnbarnen och lev längre

Artikelbild
STOCKHOLM 2016-10-21
Linnéa Wallin
Linnéa Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 13 jan. 2017

Äldre personer som får ta hand om sina barnbarn lever flera år längre, det visar ny forskning gjord i Tyskland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är lätt att glömma bort att det kan vara lika underbart att bli mor- eller farförälder som att bli förälder. Och att som äldre få vara delaktig i sina barnbarns liv har visat sig vara avgörande för hur länge vi lever, det visar ny forskning som Expressen rapporterar om.

– Det är ett väldigt slående resultat. Till vår förvåning och intresse upptäckte vi att mor- och farföräldrar som tar hand om sina barnbarn överlevde fem år längre, säger studieförfattaren David Coall till sajten The Sydney Morning Herald.

     LÄS MER: Evy, 67, ville få vårdnaden om sitt barnbarn – åldersdiskriminerades

Lagom är bäst

I studien deltog 516 äldre tyska medborgare varav 80 regelbundet tog hand om sina barnbarn. Personerna som tog hand om sina barnbarn visade sig leva överlägset längst. Även föräldrar som hjälpte sina vuxna barn i till exempel hemmet eller tog hand om andra i sin omgivning visade sig leva längre än de som inte gjorde något av detta.

Men att ta hand om sina barnbarn på heltid är ingen god idé. Studien visade nämligen också att livslängden förkortades hos de som tog hand om sina barnbarn för mycket.

  FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS