News55

Valet av Petra var fel från början - byt ut hela redaktionen

Artikelbild
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 aug. 2015

Petra Marklunds avhopp från ”Allsång på Skansen” var en logisk följd av programmets kräftgång. Stackars Petra har fått klä skott för missnöjet med programmets utveckling de senaste åren. Men bakom varje programledare står en manstark redaktion och bakom den en ledning av program- och underhållningschef. Det är främst leden bakom Petra som inte levererat.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

 

Valet av just Petra, där av någon anledning Skansen har medbestämmanderätt – vad vet Skansenchefen om tv-underhållning? – var fel från början.

Medan Lotta Engberg, med 30 års erfarenhet från dansbanor runt om i landet av hur man hanterar en publik i alla stadier av upprymdhet, pratar med artistkollegor med en säker naturlighet, har Petra ”intervjuat” artister med en osäkerhet som spridit sig till den intervjuade och vidare till publiken.

Hennes manuskort antyder att det funnits en viss förberedelse inför ”samtalen” på scen, men av det har intet synts.

    LÄS MER: Petra Marklunds svar på kritiken från Malmsjö

Tittarmässigt leder förstås ”Allsång på Skansen”, vanas makt är stor hos tv-tittarna. Det har ju sjungits allsång på Skansen i 80 år, och i tv i 36 år. I snitt har Skansen i år dragit 1,47 miljoner tittare, Liseberg-allsången har haft ett snitt på 1 miljon. Gapet minskar, SVT har tappat och TV4 ökat jämfört med i fjol.

När det gäller själva allsången blåser Liseberg Sollidens publik av scenen. Finns det någon publik på Skansen överhuvudtaget, frågar man sig ibland som tittare?

    LÄS MER: 80 år med Allsång på Skansen – här är alla tiders allsångsledare

ANNONS

På Liseberg är publiken mycket närmare scenen och texterna till de aktuella allsångerna rullar på en stor bildskärm. På Skansen har man byggt om Sollidens scen, vilket bland annat inneburit att avståndet mellan scen och publik ytterligare ökat. Längst fram sitter dessutom alltid tio rader med kändisar som inte är där för att sjunga utan för att synas. Undantaget Babsan. Allsångerna på Skansen finns i ett svindyrt allsångshäfte som SVT kränger. Där sitter alltså allsångspubliken och försöker frenetiskt läsa innantill, medan Lisebergspubliken med höjd blick glatt sjunger högt och gärna. Även valet av allsånger är till Lisebergs fördel. Sista gången bjöd Lotta på ”Dancing Queen”, ”Fångad av en stormvind” och ”Michelangelo”. Vem kan motstå dem? Jämfört med ”Änglamark” och ”Drömmen om Elin” i Skansen-finalen. Bara ”Waterloo” lyckades tända publiken i Stockholm. (Och med Benny Andersson på piano!)

LÄS MER: Han är folkets favorit till att ta över allsången

Slutligen har SVT sedan ett år tillbaka en ny redaktion för sitt program. Borta är lekfullheten och de glada infallen som var signum för den period då Gunilla Nilars, som gick i pension i fjol, var producent. Då fanns det oftast en bärande idé med programmen. Då hade det aldrig hänt att man skulle avstå från att hylla en kär artist som Robban Broberg, vilket hände tidigare i somras. Byt ut hela redaktionen, när ni ändå håller på, SVT!

Så vem tar då över allsången på Skansen nästa år?  Flera namn har redan börjat diskuteras. Ett av de hetaste är Sanna Nielsen, som ju i Melodifestivalen visade att hon behärskar den svåra konsten att leda en direktsändning.

Flera kriterier måste uppfyllas för posten som allsångsledare. Att kunna sjunga, förstås. Även om redan Egon Kjerrman sjöng ”hellre än bra”. SVT vill säkert prova ännu ett år med en kvinna och därmed försvinner flera av favoriterna, som till exempel Kalle Moraeus. Personen i fråga bör också ha nerver nog att klara av en nervig direktsändning, inte alla artister fixar det. Folklighet är ett annat krav. Det får inte bli en artist med Stockholms-profil. En erfaren sångfågel, folklig och gärna rolig. Lena Philipsson är ett namn som uppfyller allt ovanstående, men hon har redan avböjt. Men man vet aldrig vad som pågår bakom kulisserna. Sarah Dawn Finer är en annan utmärkt kandidat.

 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS