News55

Varför ska vi bara se på när våra parker skitas ner av huliganer?

Artikelbild
STOCKHOLM 2008-09-24
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 maj 2017

Vad är det för fel på folk? Hur kan det hända, gång på gång, att till synes vanliga och till vardags förmodligen hyggligt vettiga män förvandlas till vedervärdiga svin för att det drar ihop sig till fotbollsmatch?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jag gjorde en sväng i centrala Stockholm i onsdags, den dag som så många tillresta engelsmän och holländare skulle avsluta på Friends Arena i Solna med mötet mellan Manchester United och Ajax. En fin titel hägrade: seger i Europa League.

Hela Kungsträdgården vibrerade av fotbollsfeber. Holländare i orange fotbollströjor, britter i röda, ganska många med Ibrahimovic på ryggen, även om Zlatan inte kunde spela efter sin skada. Alla bord på uteserveringarna var fulla. Fullt var det också på stensocklar och parkbänkar. I var hand en öl (ja, vin såg jag ingen som drack, absolut inget alkoholfritt som kaffe eller cola heller!).

      LÄS MER: Hur ska vi minnas vår historia?

Utanför puben Engelen i Gamla Stan var det knökfullt och ljudnivån hög inte bara kring borden på uteserveringen utan i hela gatukorsningen. Holländska och engelska hojtanden dränkte trafikljuden. Att ta sig fram mellan ölsejdlarna var inte enkelt. Ryggtavlor i gränden runt hörnet visade ett rörelsemönster som fick mig att känna att jag smygkikade in i en pissoar. Tre stadiga svenska poliser stod mitt i smeten och tittade på, de var de enda männen som inte drack öl såvitt jag kunde se. Något annat gjorde de inte heller … de var förvisso i väldigt klar minoritet.

Ett stenkast därifrån ser jag samma bild, hör jag lika högljudda röster, konstaterar jag att ölen forsar ner i strupar som förmodligen känns torra efter allt skrikande. Och då är det ändå flera timmar kvar till avspark.

Matchen såg jag lite av på tv. Då hade jag också fått klart för mig att “fotbollsentusiasterna” fördrivit en del av väntetiden i och runt säkerhetskontrollen med att ofreda tjejer, till och med en tv-reporter i direktsändning!

      LÄS MER: Hockey var stort, roligt och rent av lite viktigt – men nu?

När saken var klar och Manchester U kunde höja bucklan blev det naturligtvis brittisk segerfest medan holländarna dränkte sina sorger.

ANNONS

Men dränkta blev också Stockholms gator: av skit, piss, skräp. Berg av plastpåsar, glasflaskor, pappkartonger som under parollen ”Släpp allt där du råkar stå” hamnat på marken och fanns kvar när de så kallade idrottsvännerna raglat vidare i natten.

Den här gången var det utländska så kallade fans som syntes mest, svenskarna var kanske på sina jobb på eftermiddagen, men vi ser de här tendenserna kring helsvenska fotbollsmatcher också.

Frågan kvarstår: vad är det för fel på folk? Och varför ska vi bara se på när våra gator och parker skitas ner av huliganer? Ja, inte bara se på, förstås. Vi betalar ju städningen.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS