News55

Vi som finns kvar minns Åke Cato med glädje för hans humor

Artikelbild
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 11 nov. 2016

”Mitt namn är Åke Lennart Cato. Jag är född den 18 oktober 1934 i Malmö. Den 1 juni 1960 började jag som reporter på Expressens Malmöredaktion. 1961 flyttade jag till Stockholm. På Expressen var jag från början nöjesjournalist men övergick så småningom allt mer till att skriva kåserier/krönikor.”

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Så försynt börjar nöjesprofilen Åke Cato sin presentation av sig själv på den blogg han skrev regelbundet. Åke var ingen man av stora ord, ändå har han skrivit flertalet roliga sådana till i stort sett alla i nöjes-Sverige.

Redan 1968 skrev han tv-serien ”Mysinge Motell”, där far och son Carl-Gustaf och Pierre Lindstedt spelade mot varandra. Serien satte väl inga djupare spår i SVT:s historia, men gav både Åke och allt fler av hans uppdragsgivare blodad tand. Ihop med parhästen Jan Richter skrev han nyårsrevy och krogshower. Artister som Lill Lindfors och Ann-Louise Hanson har Cato att tacka för många av de skratt de fått på scen. Tillsammans med Björn Barlach skrev han både julkalender (1978 års ”Julius Julskötare” med Björn Skifs) och kabaré som de framförde själva.

Nu fick Cato inte bara smak för fler sketcher och andra skrivupptåg utan även för att stå på scen. SVT:s ”Häpnadsväktarna” följdes snart av samarbete med en annan skåning (för det var skåning han var, Cato), nämligen Sven Melander. Det resulterade i TV-succén ”Nöjesmassakern”, en svensk tv-klassiker som innehöll flera odödliga sketcher med bland andra Jon Skolmen och Gösta Engström. Och så Melander & Cato, vars härliga kockparodi ”Werner & Werner” blev en ständigt återkommande favorit med det ständiga kocktipset: ”Det går lika bra med selleri”.

      LÄS MER: Åke Cato har gått bort

Med Melander fortsatte samarbetet med bland annat LP-skivan (det var på den tiden streamade låtar hette LP-skiva) ”Vår julskinka har rymt”. Grymt bra jul-LP.

Långt efter sin pensionering fortsatte Åke Cato att skriva böcker, sketcher och revyer. Till slut var det bara sin blogg han orkade skriva i men vi spaltbrukare, som han kallade sina läsare, kunde konstatera att humorn var intakt och språket på topp. Åke Cato vårdade språket på ett sätt som inte görs numera. Hans precisa och väl formulerade funderingar träffade alltid mitt i prick.

Inte ens de sjukdomar som dök upp under de sista åren kunde rucka på hans sinne för humor. Även sin sjukdomsbild (han led av kol och hjärtsvikt och var rullstolsbunden) skildrade han med insiktsfull humor. Nymodigheter hade han inget för. Han var mer och mer ensam i en allt mindre bekant värld.

Till slut orkade inte kroppen längre. I går kväll dog Åke Cato, 82 år gammal. På sitt Instagram skriver gode vännen Sven Melander:

ANNONS

”Min käre vän Åke dog i går kväll. Det är så oändligt sorgligt.”

Vi som finns kvar minns honom med glädje för hans humor. Låt oss tända ett ljus för Cato. Men det går lika bra med selleri.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS