News55

Ytterligare larm om missförhållanden på demensboende

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 02 maj 2017

Demensboendet Mariebergsgården i Nyköping får återigen kritik. Flera anställda larmar om att förhållandena på boendet är undermåliga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vårdpersonalen på Mariebergsgårdens demensenhet i Nyköping är slutkörd och de boende får inte rätt vård, det larmade en sjuksköterska i Nyköpings kommun om för drygt en vecka sedan.

Nu bekräftar flera anställda på boendet att sjuksköterskans lex Sarah-anmälan är befogad, det rapporterar SVT Sörmland.

– De boende sitter och ropar och får vänta på en toalett i kanske en timme eller mer. De gör ner sig och får sitta i det.

– De gamla får sitta och glo vid matbordet i någon timme eller mer för personalen är upptagen med annat. De får knappt komma ut, säger en anonym källa till SVT.

Boende fick amputera foten

Och det är inte första gången som Mariebergsgården hamnar under luppen. 2014 kritiserade Inspektion för vård och omsorg (IVO) boendets brist på personal, och att underbemanningen hade lett till att en av de boende fick amputera sin fot till följd av att personalen inte hade haft tid att se efter den.

Två år senare visade det sig att vårdpersonalen på boendet var utarbetad och senare samma år visade en tillsynsrapport att situationen inte hade förbättrats, tvärtom hade det blivit värre.

– Vi har vidtagit en rad åtgärder och jag tänker att de har haft effekt men inte fullt ut, säger Iris Pettersson, verksamhetsansvarig för Mariebergsgården.

ANNONS

“Personalen kan vi inte bara gå ut och hämta på gatan”

Veronica Andersson (S) är ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Nyköpings kommun. Hon menar att det handlar om rekrytering av personal.

– Personalen kan vi inte bara gå ut och hämta på gatan. Här pratar vi om brukare med stort omsorgsbehov och då måste vi vara försiktiga med rekryteringen och skaffa personal som kan bemöta våra brukare, säger hon till SVT.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS