News55

Så kan din egen krisberedskap öka risken för olyckor

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 20 mars 2022

På grund av den ökade oron i världen har allt fler personer börjat öka sin hemberedskap. Förutom att lokalisera närmsta skyddsrum kan detta även handla om att förvara brandfarliga varor i sina hem, något Räddningstjänsten misstänker kan öka risken för bränder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sedan omvärldsläget och det säkerhetspolitiska läget har förändrats har många svenskar börjat preppa sina hem för att öka den egna krisberedskapen. Räddningstjänsten varnar för att detta kan leda till att allt fler personer därför förvarar mer brandfarliga varor i sina hem och därmed även ökar risken för bränder, skriver Svt Västmanland. Såhär säger Fredrik Eriksson, brandingenjör för Räddningstjänsten Mälardalen: 

– Ta reda på vad som gäller. Speciellt för den som bor i flerfamiljshus är det ganska hårt uppstyrt. 

Varorna det kan handla om är till exempel bensin till bilen eller extra gas till matlagning. Potentiella risker med dessa varor är att gasflaskor kan sprängas eller att farliga ämnen kan börja läcka ur sina behållare. Svt Västmanland listar några av de generella saker som man ska tänka på när man har brandfarliga varor hemma: 

  • Som privatperson får man bara ha brandfarliga varor för eget bruk hemma. Normalt gäller det 100 liter brandfarlig vätska, 60 liter gasol och 10 liter annan gas.  
  • Vätskor som är brandfarliga ska enbart förvaras i sin orginalförpackning. 
  • Det är förbjudet att förvara gasol eller brandfarliga vätskor i förråd, vind eller källare om du bor i ett flerfamiljshus. 

Författare: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS