News55

Polisen om försvunne 83-åringen: Vi söker i Kalixälven

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 05 nov. 2015Publicerad: 05 nov. 2015

Den 83-årige man som försvann den 1 november efter att ha besökt några bekanta har fortfarande inte hittats. Kritik har samtidigt riktats mot polischeferna som kommenderat stora delar av polisstyrkan att gå en finskakurs istället för att leta efter mannen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

KALIX. Mannen försvann på söndagseftermiddagen den 1 november när han skulle hem efter att ha besökt några bekanta. Polisen har sedan dess sökt efter mannen med både helikopter och hundförare. Hemvärnet är inkopplade, likaså fjällräddningen och kustbevakningen.

– Vi har sammanlagt ungefär 100 personer som söker dagtid och vi söker även nattetid men med begränsad insatsstyrka, säger lokalpolisområdeschef Lars Öberg till News55.

Missing People är inne på den tredje sökdagen efter mannen.

– Vi hade två skallgångar i tisdags och två i onsdags, säger Missing Peoples operativa chef Ann-Louise Kaddik Westberg.

– I morse började vi leta klockan 9.

Polisen tvingas gå finskakurs istället för att leta 

Tidigare i veckan rapporterade NSD att ungefär 25 poliser befann sig på en heldagskurs i finska. Några av dem uttryckte en frustration och sade att de föredrog att vara ute och söka efter 83-åringen.

– Det är prioriterat från cheferna och ingen av oss som är kommenderade hit vill ju vara här. Alla sitter mest och vill att dagen ska ta slut, sade polismannen Mats Rönnqvist till NSD.

ANNONS

Men kursen är obligatorisk och till News55 kommenterar Lars Öberg innehållet i artikeln med att det förvisso är ett sunt tecken av poliserna att vilja vara ute och söka, men vill betona att ingenting i sökandet efter den försvunna 83-åringen påverkades av utbildningen.

– Den här kursen var planerad sedan länge och det var ingenting som på något sätt förändrade polisens arbetsinsats, säger han.

Söker i Kalixälven

Allt eftersom dagarna går minskar sannolikheten att den 83-årige mannen ska hittas vid liv. På natten sjunker temperaturen till kring minus fem vid den här tiden på året. Polisen har ingen information som tyder på att ett brott ligger bakom försvinnandet.

– Men man kan inte utesluta det, säger Lars Öberg som inte har några andra uppdateringar att rapportera.

– Nej, som det ser ut nu är mannen spårlöst försvunnen.

Kustbevakningen söker i Kalixälven och man kommer att utöka sökområdet samt återigen söka på ställen där man redan varit.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS