News55

Han skriver på lagförslaget om dödshjälp

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 06 okt. 2015Publicerad: 06 okt. 2015

Kaliforniens guvernör Jerry Brown, som själv genomgått behandling för prostata- och hudcancer, kommenterade beslutet att tillåta dödshjälp med orden: "Det är en trygghet att kunna överväga alternativen som detta lagförslag ger".  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA. Lagförslaget innebär att personer i Kalifornien som är obotligt sjuka, att lagligt få dödshjälp, det skriver AP.

LÄS MER: Mitt livs svåraste intervju

Guvernör Jerry Brown, 77, sade att han innan beslutet hade rådfrågat både en katolsk biskop, två av hans doktorer och även vänner som alla har “varierande, motsägelsefulla och nyanserade positioner” angående frågan om dödshjälp.

      LÄS MER: Riksdagsman – Dödshjälp är bara 5-10 år bort

I slutändan var Jerry Brown lämnad att själv reflektera över hur han skulle vilja att lagen såg ut om det var honom det gällde. Han förklarade att han själv inte vet vad han skulle göra om han var döende med en utdragen smärta men han är “dock övertygad att det skulle vara en trygghet att kunna överväga alternativen som stöttas av detta lagförslag”, skriver AP.

      LÄS MER: Cancersjuk radioprofil kritiserar Sveriges inställning till dödshjälp

Åtgärden gäller enbart psykiskt friska personer, inte de som är deprimerade eller med någon form av funktionsnedsättning. Lagförslaget beskriver att patienterna ska vara fysiskt kapabla till att ta medicinen själva, att två läkare godkänner det och att patienten lämnar in flera skriftliga förfrågningar samt att det ska finnas två vittnen närvarande under dödshjälpen.

Lagen kan tidigast börja gälla i mitten av år 2016.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS