News55

Stefan Sauk får ett nytt utbrott: "Socialstyrelsen har gjort det igen"

Artikelbild
Anton Hagwall
Anton Hagwall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 feb. 2018

Stefan Sauk är tillbaka med ett ”Tillfälligt utbrott”-klipp för News55. I ett samtal runt filmen berättar han om sitt engagemang i frågan om prostatacancer, sin kommande föreställning och om humorns roll som sanningssägare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stefan Sauk är tillbaka med ett ”Tillfälligt utbrott”-klipp för News55. Den här gången rör utbrottet Socialstyrelsens beslut tidigare i veckan att inte godkänna en allmän testning av prostatacancer. Ett enligt Sauk förvånande beslut som gör honom förbannad.

– Det är en skamfläck för landet och i synnerhet för Socialstyrelsen. Alla som jobbar med det här blev förvånade. Det är väldigt konstigt. Jag kan inte hitta någon annan anledning än att det är av ekonomiska skäl. Men grejen är att det ju i slutänden faktiskt skulle bli billigare för samhället om vi hinner hitta risken för cancer innan den bryter ut. Så de har svarat ”Goddag yxskaft.”

      LÄS MER: Stefan Sauk i stor intervju: ”Sverige är världens mest åldersfascistiska land”

“Det är inte bara fel. Det är dubbelfel!”

Stefan Sauk är engagerad i ämnet sedan tidigare.

– Jag är en engagerad människa i största allmänhet. Sen ligger ju det här närmre mig än bröstcancer, om du förstår vad jag menar.

Sedan blir han mer allvarlig.

ANNONS

–Socialstyrelsen säger att PSA-prov inte är tillräckligt träffsäkert och att det leder till att många män får behandling i onödan. Det är ett riktigt argument. Men sedan kommer kruxet: Man säger samtidigt att det nu finns ett bättre test, Stockholm3-testet, som minskar de onödiga behandlingarna.

Han förklarar:

– Stockholm3-testet är ett svenskutvecklat blodprov som både hittar fler män med cancer samtidigt som det minskar de onödiga behandlingarna med hälften. Istället för en siffra som är svår att tyda ger Stockholm3-testet ett tydligt svar. Antingen har du mycket liten risk för prostatacancer, kom tillbaka om 6-10 år, eller så har du en normal risk för prostatacancer, kom tillbaka om två år, eller så har du förhöjd risk, gå till en urolog och gör en biopsi. Dessutom är testet validerat i kliniskt bruk. På lekmannasvenska betyder det att testet ger lika bra resultat när det används i den vanliga vården som när studien gjordes.

– Så varför Socialstyrelsen vill att man ska göra ytterligare studier är för mig en gåta. För varje år de inte kommer till skott med allmän screening dör 1 800 män i onödan. Det är fel ur så många perspektiv. Det är inte bara fel. Det är dubbelfel, trippelfel!

      LÄS MER: Här ryter Stefan Sauk ifrån om åldersdiskrimineringen

Skriver på ny föreställning

Just nu skriver Stefan Sauk på en ny föreställning som kommer att ha premiär på Maximteatern i Stockholm i höst. Senare ska föreställningen turnera runt om i landet.

– Man kan säga att de här små digitala filmerna är lite av en förstudie inför föreställningen. Jag kommer att ta upp aktuella ämnen som jag inte tycker kommenteras på andra håll. Vi lever ju i en jävla märklig tid. Det verkar ju som om hela världen håller på att bli galen. Minst sagt. Den styrs av vettvillingar.

ANNONS

Här har humorn en viktig roll säger Stefan Sauk.

– En av humorns funktioner är ju att man kan säga sanningar som är obekväma. Det är överhuvudtaget ett av konstnärens ansvar – egentligen alla människors – att säga: ”Kolla vad du håller på med!” Jag vill vrida och vända på saker på ett obekvämt sätt, hålla upp en spegel inför världen för att visa den hur galen den faktiskt är. Få folk att se sig själva och tänka ”hm, fan, det där stämmer ju.”

Om det är något Stefan Sauk kan är det just detta. Så, vi ser fram mot fler utbrott!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS