News55

Ring, ring - bara du slog en signal...

Artikelbild
Aina Bergvall
Aina Bergvall
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 07 okt. 2020

Det rings alldeles för få telefonsamtal nu för tiden. Ni vet, samtal av den där sorten som kommer sig av att man vill höra en människas röst, kolla läget i största allmänhet, ställa hur-mår-du-frågan som numera ter sig mer relevant än någonsin tidigare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Berätta något trevligt som hänt, påminna om saker man har gemensamt. Frågor och svar, tips och råd, kanske. 

Telefonen är ett väldigt bra verktyg när det gäller att hålla kontakt samtidigt som man håller avstånd. Men på något märkligt vis blir ändå de där ”riktiga” telefonsamtalen väldigt ovanliga. När det någon gång ringer är risken stor att den uppringande är en stackars människa som i brist på annat tagit jobb som telefonförsäljare, fått ett trevlighets-manus i handen och tvingas upptäcka att så gott som ingen vill ha det där samtalet. Världens mest hopplösa arbete! 

Vad är det då som har hänt? 

Jo vi har blivit helt beroende av våra mobiler, inte för att ringa med, utan för att skicka sms och mms med. Vid laptoppen hemma vid köksbordet mailar vi (det är ju enklare på ett lite större tangentbord om man vill skriva några meningar). Och hur svarar vi? 

Tyvärr med en prefabricerad emoji, väldigt ofta, en som ibland ter sig obegriplig eller bara väldigt välanvänd och sliten. Tumme upp! 

Visst minns vi hur kul det var när brevbäraren petade in ett kuvert i brevinkastet, ett kuvert som innehöll trevliga rader skrivna för hand eller, för all del, på maskin (för läsbarhetens skull). Idag innehåller de där breven ytterst sällan något man blir glad av. De är nämligen inte personliga, på minsta sätt.  

Att vi ska lyckas få till en omstart på privata brevväxlingar är uteslutet. Mail är billigt och blixtsnabbt, PostNord har nog med problem ändå och kan verkligen inte ta upp tävlingen.  

Men ringa och prata med vänner och bekanta, det kan vi. Ibland också med bild. Bara att sätta igång! Jag upptäcker hur (glatt) förvånade mina kompisar blir när jag använder telefonen som Bell och LM Ericsson en gång kom på att man kunde. Du kommer sannolikt att möta samma positiva reaktion! 

ANNONS

ABBA har i sin enorma hitparad en låt som heter ”Ring, ring, bara du slår en signal” och en passus i texten lyder  

”Om jag fick en signal, tog jag ett språng
Hjärtat gjorde en volt, ding-dong bing-bong
Om du ring-, ring-, ringde en endaste gång”. 

Så tror jag att är. Ring någon. Prata en stund. Vänta inte, gör det nu. I morgon kan det faktiskt vara för sent. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS