News55

Så avslöjar språket motsättningar mellan generationerna

Artikelbild
Totte Wallin
Totte Wallin
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 18 jan. 2021

Jag läser i DN om ett uttryck som har blivit den unga generationens sätt att avfärda äldre som ”inte fattar”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Ok boomer”; är uttrycket symbolen för ett krig mellan generationerna? “Det gäller  ex synen på klimatet. Jag har funderat efter att för en tid sedan ha lyssnat till “Klotet” ett av P1:s program i serien “Världen går under igår eller 3,4,5,6, eller sju gradersmålet”.

Jag satt där i min SUV med 26 500 mil på mätaren och lyssnade. Expert efter expert, professor efter professor i ämnen som humanekologi” och “Miljövänligaste cykelvägen från Hisingen till Chalmers”. Förlåt men alla är experter på mikroområden med bristande förmåga att se till helheten.

Eftersom jag skulle träffa en kulturintresserad i min ålder på “Gretasidan” tänkte jag i termer av oljefärger och  terpentin. Tänk en “pigmentforskare”  en professor som sysslar med hur man bäst blandar till turkost. Dag ut och dag in går han till sin professorsateljé där hans doktorander bugar säger ja och amen till så mycket grönt och så lite blått. Problemet är att professorn har svårigheter med att se  helheten i en målning. Han letar bara efter nyanser av turkost  trots att bilden bara innehåller några få procent.

Det andra jag tänkte på efter att ha läst DN:s “Boomer” om generations-motsättningar så finns det trots allt vissa saker som är bestående i ett lång och bildat liv. Man vet var man ska leta i sin bokhylla, söka efter i sin erfarenhet. Har man levt 50 aktiva år så minns man när man för första gången hörde Elvis eller Joni Mitchell, när Bröderna Kennedy och Martin Luther King mördades, IB, och det som präglat hela min syn på makten “Bordellhärvan”. (Jag jobbade på ungdomsvårdsskolan  1976 och visste redan då det som filmen Call Girl försökte berätta 2012)

Palmemordet, Berlinmurens rivning, skogs och säldöd som var fel larm där media då var lika tvärsäkra som nu. Datorer , elgitarrer, synten DX/7  (som förstörde allt ) rullband, kassettband, vinylskivor. Stereo med vinyl , cd-skivan, DAT-band (proffs) PC, Mac, i-Pod, i-Pad och i-Phone.

Det är även det en palett, en hårddisk, eller bokhylla att ösa ur, att jämföra med  om man tvingas debattera med en tvärsäker människa yngre än min första i-Phone.

Framför allt så vet åtminstone jag – Man ska aldrig leta där man tror att man ska hitta nått , Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.  Av Tranströmer som liksom jag  jobbat på AF

PS: Detta skrev jag första gången för över ett år sedan, långt innan Wolodarski utsett en ny chefredaktör!

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS