News55

"Finns ingenting positivt med löneskatten för arbetande seniorer"

Artikelbild
Arkivbild.
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 15 sep. 2015Publicerad: 15 sep. 2015

Regeringen har meddelat att den särskilda löneskatten för personer över 65 år som arbetar återinförs i budgeten för 2016.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Joacim Olsson, vd vid Skattebetalarna, tror detta kommer leda till att Sveriges seniorer slutar arbeta. Någonting som i sin tur leder till att regeringen ändå kommer få in mindre pengar i skatt. Att höja skatten för arbetande seniorer är med andra ord inte ett lyckat framgångsrecept.

Han berättar vidare vad finansminister Magdalena Andersson svarat på hans kritik, som i dag publicerades i en SvD-debattartikel.

– Ingenting. När det framförs kritik mot regeringens prioriteringar, brukar svaret vara tystnad.

      LÄS MER: Alliansen sågar löneskatten på pensionärer

Sverige förlorar kompetens

Joacim Olsson säger att den planerade höjningen av skatten för arbetande seniorer kommer att resultera till en arbetsmarknad som växer sämre. Sverige kommer att förlora kompetens då kunniga läkare, egenföretagare eller personer som planerat att jobba deltid, ger upp.

– Sammantaget innebär det att vi gå miste om flera arbetande personer som annars hade arbetat – och betalat skatt.

Positiva effekter av att arbeta

ANNONS

Det är en enkel väg för att få in mer pengar, en väg socialdemokraterna alltid väljer, poängterar Joacim Olsson. Han berättar om EU-statistik som visar positiva effekter av att istället uppmuntra personer över 65 år att arbeta, genom skattelättnader. Fler väljer då att jobba och länderna blir rikare.

      LÄS MER: Skattar mest som skattar sist

– Men den regering vi för tillfället har tycker tyvärr det är lättare att höja skatter istället för att omdisponera den stadsbudget som redan finns.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS