News55

Studie: De har högre risk för demens

Artikelbild
Felicia Söderqvist
Felicia Söderqvist
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 31 jan. 2023

En ny studie visar att en viss grupp i samhället löper större risk att drabbas av demens och alzheimers. Det uppger TT.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I takt med att vi blir allt äldre ökar även kardiometabola sjukdomar. Exempel på detta är hjärtsjukdomar, stroke och typ 2-diabetes. I snitt drabbas ungefär 30 procent av äldre av någon sorts kardiometabol sjukdom, enligt TT.

En 18 år lång studie från Karolinska som granskat 17 000 tvillingar över 60 år visar nu att sjukdomarna även ökar risken för att drabbas av demens och alzheimers. För varje sjukdom du råkar ut för ökar risken för demens med 42 procent respektive 26 för alzheimers. Skulle du dessutom drabbas av en kardiometabol sjukdom i medelåldern ökar risken för demens ytterligare jämfört med om du du insjuknar när du är äldre. 

Mer aggressiv

Enligt forskarna kan en förklaring vara att sjukdomen är mer aggressiv när den bryter ut i tidig ålder. 

Studien undersökte även närmare 400 tvillingar där utvecklingen skilde sig åt gällande korrelationen mellan en kardiometabol sjukdom och demens. Bland tvåäggstvillingar ökade risken att få demens för den tvillingen som även drabbats av en kardiometabol sjukdom. För enäggstvillingar var det ungefär lika stor risk att drabbas av demens oavsett sjukdomshistoria. 

– Resultaten tyder på att det kan vara samma genetiska faktorer som bidrar till både kardiometabola sjukdomar och demens, säger Abigail Dove, doktorand på Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS