News55

Studie: Detta sänkte blodtrycket hos 50-plussare

Artikelbild
På bara en vecka märktes resultat på blodtrycket hos 50-plussarna som deltog i studien. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 nov. 2023

Med en mycket enkel vardagsåtgärd kunde 50-plussare sänka blodtrycket i en ny studie. Här kan du läsa hur det gick till.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att använda mindre salt i maten kan bidra till att sänka ett högt blodtryck, det är känt sedan tidigare. Men nu har forskare i USA undersökt hur mycket mindre salt som behövs för att påverka trycket. Det visade sig att en tesked mindre salt om dagen gör skillnad redan efter en vecka, visar resultaten som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Jama, rapporterar TT.

I studien ingick personer mellan 50 och 70 år med både lågt, normalt och högt blodtryck. Vissa använde redan blodtryckssänkande läkemedel. Deltagarna lottades till att under en veckas tid antingen äta en diet med mycket salt eller en med lite.

Den första gruppen fick äta som vanligt men adderade dessutom dagligen salt motsvarande en tesked. Den andra fick en diet som innehöll sammanlagt drygt en halv tesked salt om dagen. Efter en vecka med den ena dieten bytte alla över till den andra, skriver TT.

Under testtiden mättes deltagarnas blodtryck kontinuerligt och de lämnade även urinprovet. Saltet visade sig göra skillnad. Oavsett vilket tryck de hade vid studiens start sänkte 72 procent av deltagarna sitt blodtryck den veckan som de åt mindre salt än vanligt.

Samma effekt som medicin

Genom att dra ner på saltet en tesked om dagen motsvarade det en sänkning av det systoliska blodtrycket med 6 mmHg (millimeter kvicksilver). Detta motsvarar den sänkning man får med hjälp av många vanliga blodtrycksläkemedel, enligt en av forskarna bakom studien.

“Innan den här studien visste vi inte om personer som redan behandlas med blodtryckssänkande läkemedel skulle påverkas av att dra ner på saltet”, säger Norrina Allen, professor i preventiv medicin och studiens huvudförfattare, i en presskommentar.

De som deltog i studien åt omkring elva gram salt om dagen i normala fall. Enligt Livsmedelsverkets rekommendation bör man inte äta mer än 5,75 gram salt om dagen som vuxen.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS