News55

Totte Wallin: Här är parallell-samhället som borde bli film

Artikelbild
Totte Wallin
Totte Wallin
Uppdaterad: 28 juli 2021Publicerad: 28 juli 2021

Jag sitter i sommarstolen i skuggan under sommarsolen och funderar kring samtiden. Ett filmmanus flimrar förbi, en sammanslagning av Saltkråkan, Jönssonligan, Göta kanal med final i Göteborg som ”Husbilen brinner".

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kanske kunde filmen visa en bild av ett annat ”parallellsamhälle” eller samhällen som inte existerar i media. 

De samhällen som idag ställs mot varandra och definieras som parallella är utanförskaps-områden som Biskopsgården, Bergsjön, Rinkeby och Rosengård mot medelklass-getton kring Nytorget och Mariatorget på Söder i Stockholm och liknade i Lund, Malmö och Göteborg.

Idag skriver kulturmedia om buslivet på  Stockholms paradgata Strandvägen där ”ortare”, ungdomar från förorterna, visar upp sig i sina bilar i miljonklassen. I Studio Ett P1 säger Marco ”Det här är en BMW Competetion med 450 hästkrafter, fattaru?” Den bilen kostar plus 825 000 kronor och spelar helst rapparen Yasin från ”Byn”.  

Kulturskribenter försöker likställa detta med epatraktorerna i Arvika som kör runt stan och spelar Kikki Danielssons ”God morgon”. 

Det är bara det att en Volvo-Epa-GLE kostar 15-20 000 kronor och det märks att många journalister inte längre har något körkort och är för fina att söka på Blocket. 

I det parallellsamhälle ”min film” skulle handla om, är de som åker buss till Ullared eller bor i Smålands alla Måla, Hult och Ryd eller de hundratusental som inte kör Tesla utan husbil i Sveriges rostbälte mellan Uddeholm, Filipstad, Lesjöfors, Hällefors, Kopparberg, Fagersta, Norberg, Avesta, Horndal, Storvik, Sandviken, Forsbacka, Gävle och Skutskär. 

Varför synliggörs aldrig dessa områden? Redan 2014 när jag var krönikör på Studio Ett i P1 tog jag upp ”mediaelitens Bermudatriangel” inom vilkens prisma all moral och idéer ska brytas.

Om vi drar en linje från Lund via Bromma, Gärdet (SR och SVT) och Söder som på sommaren flyttar till Skärgården (Stockholms), Gotland och Österlen så får vi en symbolisk triangel .

ANNONS

Ibland flyttar man blicken till Båstad men aldrig till Torekov eller Falsterbo. I Malmö kallar finkulturen som skriver i DN ”Sommar-Stockholmarna” på Näset för måsar som skiter och skräpar ner .

Visst är det kul med rätt fördomar om huvudstadsbor och tyskar?

Avslutningsvis så undrar jag om Centerns tal om uppluckrat strandskydd redan gäller på ”Strandvägen”. Sedan föreslår jag i min film Tusse som Tjorven!

Trevlig sommar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS