News55

2 000 kan ha begravts i skred

Artikelbild
Människor på plats efter skredet i Yambali på höglandet i provinsen Enga i Papua Nya Guinea. (Foto: Kafuri Yaro/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

Förra veckans skred i Papua Nya Guinea kan ha begravt 2 000 människor, enligt ett brev från landets regering till FN.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Räddningsarbetare i Papua Nya Guinea kämpar mot klockan för att hitta överlevare.

Skredet inträffade i Yambali på höglandet på Papua Nya Guineas huvudö strax före gryningen i fredags. Ett stort antal hus begravdes tillsammans med de människor som sov i dem.

Om 2 000 människor drabbades av skredet är det oklart hur många som kan vara vid liv fortfarande. Enligt helgens uppskattningar av FN befaras omkring 670 människor ha dött i skredet.

Det finns människor som fortfarande är begravda. Man kan höra dem ropa på hjälp, rapporterar nyhetsbyrån EFE med hänvisning till lokala medier.Det har redan gått tre dagar och sju timmar sedan den här katastrofen inträffade så det här är i grund och botten en kamp mot klockan, men i vilken utsträckning vi skulle kunna föra människor i säkerhet är en annan fråga, säger Serhan Aktoprak vid FN:s migrantorgan IOM i Papua Nya Guinea tidigt på måndagen.

Aktoprak tillägger att cirka 250 närbelägna bostäder evakuerats som en försiktighetsåtgärd.

Räddningsinsatserna försvåras av instabil mark och lokala stridigheter längs den enda kvarvarande vägen in i katastrofområdet. Grävmaskiner skulle egentligen ha anlänt till området på söndagskvällen – men försenades på grund av våldsamheterna, som inte har med skredet att göra, enligt Aktoprak.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS