News55

Åklagare: Trump orkestrerade kriminell plan

Artikelbild
USA:s tidigare president Donald Trump i rättegångssalen i New York. (Foto: Victor J. Blue/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 22 apr. 2024Publicerad: 22 apr. 2024

USA:s tidigare president Donald Trump orkestrerade en kriminell plan för att korrumpera presidentvalet 2016, sade åklagaren i sitt öppningsanförande. Men enligt försvarsadvokat Todd Blanche har Trump inte begått några brott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns inget fel med att försöka påverka ett val, sade han.

Åklagaren Matthew Colangelo var först ut med måndagens öppningsanföranden i rättegången mot Trump i New York.

Den tilltalade, Donald Trump, orkestrerade en kriminell plan för att korrumpera presidentvalet 2016, sade han till juryn.Sedan dolde han den kriminella konspirationen genom att ljuga i handlingarna om sina New York-affärer, om och om och om igen.”Kallas demokrati”

Trumps försvarsadvokat Todd Blanche hävdade å sin sida att den tidigare presidenten är oskyldig.

Jag har en spoilervarning: Det finns inget fel med att försöka påverka ett val. Det kallas demokrati, sade han.

Trump står anklagad för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade med att gå ut med känslig information om honom i samband med valet. Han satt tyst och stirrade rakt fram när Colangelo höll sitt anförande, utan att möta åklagarens blick.

Enligt Colangelo varnade tabloidtidningen National Enquirer Trumps dåvarande advokat Michael Cohen för att porrskådespelaren Stormy Daniels ville gå ut med anklagelser om en sexuell relation med Trump.

På Trumps uppdrag förhandlade Cohen fram ett avtal om att köpa Daniels berättelse för att förhindra att amerikanska väljare skulle få höra den berättelsen före valdagen.Ifrågasätter vittne

ANNONS

Under valnatten 2016 skickade advokaten Keith Davidson, som förhandlade fram avtalet åt Stormy Daniels, ett sms till chefredaktören för National Enquire, sade Colangelo enligt CNN.

”Vad har vi gjort?”, skrev Davidson enligt Colangelo.

Michael Cohen är ett av huvudvittnena i rättegången. Todd Blanche anklagade honom för att vara “besatt” av Donald Trump.

Hela hans ekonomi hänger på att president Trump krossas.

David Pecker, tidigare utgivare på National Enquirer, var det första vittnets som kallats av åklagarna. Pecker, som skrivit på ett avtal om åtalsimmunitet i utbyte mot sitt vittnesmål, hävdar att han användes för att avvärja negativa artiklar om Trump.

Han var bara på plats i vittnesbåset en kort stund innan domare Juan Merchan avslutade rättegången för dagen.

Rättegången innefattar 34 åtalspunkter mot den tidigare presidenten. Den väntas ta flera veckor och återupptas på tisdagen.

Trump nekar till brott och har kallat åtalet en “häxjakt “.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS