News55

Här är Bidens nya möjlighet

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 27 jan. 2022

OMVÄRLDSSVEPET 27/1: Högsta domstolen i USA får en ny ledamot, skriver Wall Street Journal. Annars dominerar räntebeskedet från Fed de internationella affärsnyheterna.

ANNONS
ANNONS

Amerikanska affärstidningen Wall Street Journal toppar med nyheten att mäktiga Högsta domstolen får en ny ledamot. Justice Breyer, 83 år, har beslutat sig för att gå i pension. Han utsågs 1994 av den dåvarande presidenten Bill Clinton. Högsta domstolen har en tungvikt mot konservativa ledamöter, 6-3. Balansen kommer inte att ändras men demokratiska politiker har en förhoppning om att president Joe Biden kommer att utse en svart kvinna till posten. 

Financial Times toppar också med USA, men istället för Högsta domstolen är det ett annat mäktigt organ centralbanken Federal Reserve som står i fokus. Federal Reserve lämnade som väntat räntan oförändrad igårkväll, men den hökaktiga ledningen vägrade enligt Financial Times att utesluta en serie aggressiva räntehöjningar

Europas största ekonomi har fokus på inhemska nyheter. Landets största bank Deutsche Bank har presenterat den högsta vinsten på ett decennium, skriver Handelsblatt. Investmentbanken, som varit mycket omskriven, är enligt tidningen den viktigaste faktorn till vinstgenereringen. 

I Norden är det också fokus på räntebeskedet och utsikterna för penningpolitiken från Federal Reserve. Danmarks ledande affärstidning Börsen har följande rubrik på torsdagen: Powell skapar rädsla och turbulens på aktiemarknaden: Torsdagen kan bli tuff för aktiemarknaden. Annars toppar tidningen med att MT Højgaard, som är ett stort danskt bygg- och anläggningsföretag, får en ny vd. 

Norska Dagens Näringsliv tar upp att börsen tar stryk av Federal Reserve. Tidningen har intervjuat Formuesforvaltnings chefsstrateg Christian Lie som pekar ut fem intressanta jokrar för utvecklingen. Detta skall man hålla ögonen på: nya och farligare virusformer, inflationsutvecklingen, den geopolitiska situationen, klimatförändringarna och teknikbolagen. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS