News55

Här är det senaste hotet från Putin

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 12 juni 2022Publicerad: 12 juni 2022

Det virala klipp med Vladimir Putin som cirkulerat i veckan har väckt oro. Hans uttalanden gentemot Sverige har tolkats som felaktiga, men även som hotfulla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I veckan har ett klipp med Rysslands president Vladimir Putin cirkulerat på sociala medier. Vissa har tolkat innehållet som förtäckta hot mot Sverige, det rapporterar SVT. I klippet ger presidenten bland annat sin syn på Rysslands historia och vad han ser för framtid för Ryssland. Med anledningen av Peter den stores 350-årsdag pratar han om dennes återerövringar av svenska territorium, samt att det nu råder en tid då Ryssland ska ”ta tillbaka sådant som är deras”. Putin säger:

– Det kunde verka som att när Peter den store krigade mot Sverige så erövrade han något från dem. Men han tog inte något från Sverige, han tog tillbaka något. Inga av de europeiska länderna erkände att de områdena tillhörde Ryssland. Alla ansåg att det var en del av Sverige. Men sedan urminnes tider har slaver bott där. 

Klippet där Putin påstår att Ryssland och Peter den store återtog områden från Sverige har setts av miljontals människor. Mattias Ågren, fil.doktor i slaviska språk, menar att Putins argument är tvivelaktiga. Ågren menar istället att områdena Putin refererar till snarare erövrades av Ryssland, då dessa aldrig tidigare vid den här tidpunkten varit ryska. 

Uttalandena Putin gör har tolkats som hotfulla mot Sverige. På frågan om varför Putin önskar töja på sanningen likt han gör svarar Ågren:

-Jag tror att han dels vill legitimera en rysk politik som syftar till att göra anspråk på territorier så som kriget i Ukraina nu är ett exempel på. Jag tror också att det handlar om att skapa en viss osäkerhet. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS