News55

Här är hotet mot sommarens populära resmål

Artikelbild
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 04 maj 2023

Kända turistmål och populära semesterdestinationer står inför stora problem. I ett land tvingas man att vidta drastiska åtgärder, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sommaren 2022 var varm och torr och skapade många problem i södra Europa. Jordbruket drabbades, matpriserna ökade och skogsbränder härjade. Enligt den norska tidningen Verdens Gang var torkan den värsta på 500 år och värmen tog livet av 15 000 människor i Europa.

Nu ser även den kommande sommaren ut att bli ovanligt het. Långtidsprognoserna pekar på att väderfenomenet El Niño är på väg tillbaka 2023 och redan nu varnas det för torka och värme i södra Europa.

Gardasjön, Italiens största sjö och ett populärt turistmål, har sin lägsta vattennivå på 70 år och landets längsta flod Po saknar 60-70 procent vatten, skriver VG.

– Världen blir varmare, och ett av de viktigaste tecknen på klimatförändringar är att Medelhavsområdet håller på att torka ut, säger klimatforskaren Björn Samset vid Cicero Center for Climate Research, till tidningen.

Kaniner gasas ihjäl

Fjolårets varma sommar och den torra vintern som följde har även skapat problem i Spanien. Landet plågas av vattenbrist och dåliga skördar. De grödor som överlevde torkan hotas dessutom av nya problem – kaniner. För att säkra skörden har regeringen därför tvingats fatta ett tufft beslut. Nu ska man gasa ihjäl 250 000 kaniner, rapporterar Aftonbladet.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS