News55

Iransk attack mot Israel "inom två dygn"

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 12 apr. 2024Publicerad: 12 apr. 2024

Israel gör sig redo för en hämndattack från Iran.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Inom de kommande två dygnen kan Iran gå till angrepp mot antingen norra eller södra Israel, enligt medieuppgifter.

Israel är på helspänn. Det befarade anfallet från Iran – ett svar på förra veckans attack mot det iranska konsulatet i Damaskus – kan ske inom 24 till 48 timmar, rapporterar Wall Street Journal (WSJ).

På sociala medier-konton med kopplingar till Irans revolutionsgarde cirkulerar videoklipp som visar simulerade robotangrepp mot den internationella flygplatsen i Haifa och kärnanläggningen i Dimona, skriver tidningen.

Iran har ännu inte fattat något slutgiltigt beslut, uppger en iransk rådgivare med insyn till WSJ. Attackplanerna uppges ligga på Irans högste ledare ayatolla Ali Khameneis bord.

Han överväger fortfarande de politiska riskerna, säger rådgivaren.Vita huset: Hot verkligt

Irans hot om vedergällning är fortfarande “verkligt”, meddelar Vita huset på fredagen. Men John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, bekräftar inte uppgifter om att amerikanska tjänstemän betraktar en iransk attack som nära förestående. Kirby vill inte heller kommentera om USA skulle hjälpa till med att skjuta ned iranska robotar som avfyras mot Israel.

Jag vill bara säga att vi följer detta mycket, mycket noggrant, säger han.

Det amerikanska försvarsdepartementet ska skicka förstärkningar till regionen, enligt en källa vid försvaret skriver CNN.

ANNONS

Washington har tidigare infört restriktioner för hur dess ambassadpersonal i Israel får resa och röra sig.

Hamas ledare i Gazaremsan, Yahya Sinwar, tros förhala de pågående förhandlingarna om vapenvila i väntan på en kommande iransk attack, rapporterar den israeliska nyhetssajten Ynet.

Tio människor, varav sju tillhörande det iranska revolutionsgardet, dödades i flygräden mot Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus den 1 april. Iran anklagar Israel för att ligga bakom attacken och har upprepade gånger utlovat vedergällning.

Oro för eskalering

Redan i onsdags kom uppgifter om ett större iranskt angrepp. Uppgifterna, som byggde på amerikanska och israeliska underrättelser, gjorde gällande att Teheran planerar ett större robot- eller drönaranfall mot Israel inom de närmaste dagarna.

Israel har i sin tur lovat att besvara ett eventuellt iranskt angrepp.

I omvärlden stiger oron för en större eskalering. Flera ledare i Europa och Mellanöstern har uppmanat Iran att hålla tillbaka, rapporterar tidningen.

Det tyska flygbolaget Lufthansa förlänger sitt stopp för flygningar till Irans huvudstad Teheran till och med den 18 april. Lufthansa ska inte heller flyga i iranskt luftrum.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS