News55

Israel: Planer på åtgärder har godkänts

Artikelbild
Israeliskt stridsflyg som landat efter att ha försvarat luftrummet under Irans attack under natten mot söndagen, enligt Israels militär. (Foto: Israel Defense Forces handout/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 15 apr. 2024Publicerad: 14 apr. 2024

Israel har godkänt planer på både offensiva och defensiva åtgärder, säger militärens talesperson Daniel Hagari, talesperson för landets militär (IDF).

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Uttalandet kommer medan världen håller andan inför besked om Israels eventuella svar på nattens attacker från Iran.

Inget officiellt besked om Israels exakta planer på svar direkt mot Iran har däremot tillkännagivits.

Det israeliska krigskabinettet har sammanträtt under söndagen – och enligt uppgifter i israeliska medier har det varit svårt att komma överens om hur och när ett svar mot Iran ska sättas in.

I ett tv-sänt tal säger dock Hagari på kvällen att Israel under de senaste timmarna godkänt operativa planer för både offensiva och defensiva åtgärder. Under dagen har Israel genomfört flera attacker mot den Irantrogna shiamilizen Hizbollah i Libanon.

Vill bilda allians

Israel stod emot Irans attack under natten till söndagen tillsammans med USA, Storbritannien, Frankrike och andra allierade, säger Hagari.

Det var första gången en sådan koalition arbetade tillsammans emot hotet från Iran och dess ombud i Mellanöstern, säger han

Merparten av de cirka 300 robotar och drönare som avfyrades från Iran under natten mot söndagen sköts ned av Israel och de allierade, enligt militären.

ANNONS

Både försvarsminister Yoav Gallant och tidigare försvarsminister Benny Gantz har under dagen sagt att en allians mot Iran ska bildas.

Enligt Gallant, som kallar natten till söndagen för en av de mest dramatiska nätter Israel någonsin upplevt, visar nedskjutningarna ett “tillfälle att etablera en strategisk allians mot Teherans allvarliga hot”, rapporterar tidningen Haaretz.

Liknande besked kom från Gantz tidigare under söndagen.

“Ställda inför hotet från Iran så kommer vi att bygga en regional koalition och se till att Iran betalar priset, på ett sätt och vid ett tillfälle som gynnar oss”, sade han enligt israeliska medier.

USA uppges däremot ha sagt att landet, trots totalt stöd för Israels försvar, inte kommer att delta i ett svarsangrepp.

Iran: Syftet var att straffa

Enligt Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian informerade Teheran USA inför attacken, och gav närliggande länder en varning tre dygn före den ägde rum.

Budskapet till Vita huset var att operationen skulle vara begränsad, minimal, och med syfte att “straffa den israeliska regimen”, säger Amir-Abdollahian till utländska diplomater enligt AFP.

ANNONS

Uppgifterna har inte bekräftats av USA.

Det iranska anfallet motiveras från Teheran med att Israel i början av april attackerade Irans konsulat i Syriens huvudstad Damaskus, då högt uppsatta militärer dödades.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS