News55

Kina varnar Taiwan: Blod kommer flyta

Artikelbild
Taiwans nya president Lai Ching-Te svors in för tre dagar sedan – nu lanserar Kina en militärövning som ska omringa ön. Arkivbild. (Foto: Chiang Ying-ying/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Det kommer inte gå bra för dem som stödjer Taiwans självständighet, varnar Kina efter att landet inlett en militärövning vid Taiwan som straff för “separatistiska handlingar”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA och FN manar till återhållsamhet.

I den två dagar långa militärövningen i Taiwansundet ingår flygplan och fartyg, meddelar den kinesiska militären. Utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin skickar en skarp varning till de taiwaneser som sätter sig emot Kinas mål att ta över ön.

Taiwanesiska självständighetsstyrkor kommer att få sina skallar krossade och blodet kommer att flyta.

Detta eftersom de opponerat sig mot Kinas “åtagande att uppnå fullständigt enande”, säger han och beskriver övningarna runt ön som en allvarlig varning.

Uppmaning till återhållsamhet

Övningarna inleddes bara tre dagar efter det att Taiwans folkvalde president Lai Ching-Te svors in. Den nye presidenten säger efter beskedet om militärövningen att Taiwan kommer att “försvara värderingar om frihet och demokrati”.

Vi uppmanar starkt Peking att agera med återhållsamhet, säger en högt uppsatt tjänsteman i Bidens regering, som vill vara anonym.

Stephane Dujarric, talesperson för FN:s generalsekreterare António Guterres, uppmanar “de berörda parterna att avstå från handlingar som kan eskalera spänningarna i regionen”.

ANNONS

49 flygplan upptäckta

Taiwan har enligt försvarsdepartementet upptäckt 49 kinesiska flygplan sedan Kina inledde sin övning. 35 av planen ska ha korsat den så kallade medianlinjen i Taiwansundet som skiljer Kina och Taiwan åt. Flygplanen uppges ha samarbetat med örlogsfartyg.

Från Taiwan har stridsflygplan lyft som svar på den kinesiska övningen, och marin- och markstyrkor har aktiverats. Filmer från kustbevakningen visar taiwanesiska officerare som beordrar kinesiska fartyg att lämna området.

Kina har de senaste åren satt demokratiska Taiwan – som man hävdar ska ingå i Kina – under ett allt hårdare militärt och politiskt tryck.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS