News55

Norge stänger gränsen – Ryssland rasar

Artikelbild
En polis vid gränsövergången i nordnorska Storskog i oktober 2022. (Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 23 maj 2024Publicerad: 23 maj 2024

Den 29 maj är det stopp för rysk turism till Norge, meddelar regeringen i Oslo.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Moskva utlovar hämnd efter det “diskriminerande” beslutet.

Beslutet att stänga gränsen är en reaktion på Rysslands anfallskrig mot Ukraina, uppger justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i ett pressmeddelande.

Sedan början av 2024 har 5 102 personer med turistvisum korsat den enda gränsövergången mellan länderna, enligt siffror från norsk polis. Ryssland reagerar med att kalla beslutet “diskriminerande” och hota med konsekvenser, rapporterar norska TV2.

Sådana beslut kan inte gå obesvarade, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov till reportrar i Moskva och fortsätter:Det är beklagligt att norska myndigheter har valt att förvärra vår relation som redan har varit dålig.

Redan våren 2022 skärpte den norska regeringen regelverket kring utfärdande av visum till ryssar. De nya åtstramningarna gäller dem som har norska visum utfärdade innan 2022 samt dem med visum utfärdade av andra Schengenländer.

Från och med den 29 maj kan norsk polis avvisa ryska medborgare som omfattas av de nya reglerna. Vissa undantag gäller dock, bland annat för besök av familjemedlemmar bosatta i Norge.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS