News55

Öl, grillning och fyrverkerier när USA firar sin födelsedag

Artikelbild
Diana Ljungaeus
Diana Ljungaeus
Uppdaterad: 04 juli 2015Publicerad: 04 juli 2015

Idag är det rött, vitt och blått som gäller i USA. Landet är som ett enda stort grillparty. Grillfesten på självständighetsdagen den 4 juli är för USA vad sill och färskpotatis är för en svensk midsommar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Invånarna runt om i landet har hängt upp amerikanska flaggor i flaggstänger, på grindar, i fönster och på den amerikanskaste av alla symboler – bilen! Japp, det är så vi gör i bilens förlovade land. Egentligen är det USA:s befrielse från engelsmännen som firas denna dag, men det är närmast en bisats – om ens det – i dagens festande.

Fjärde juli brukar kallas USA:s födelsedag, eftersom det var den dagen anno 1776 självständighetsdeklarationen undertecknades av 56 män som representerade de 13 engelska kolonierna.  Bland dem utmärker sig Benjamin Franklin, John Adams, Thomas Jefferson, Roger Sherman och Robert Livingston, som också utgör den kvintett som författade frihetsdokumentet.

Eftersom dokumentet skrevs färdigt den andra juli så finns det de som hävdar att det datumet skulle vara självaste födelsedagen. Diskussionen förs årligen på tidningarnas opinionssidor av några byråkratiskt lagda intellektuella.

Sedan tystnar debatten i ytterligare ett år. Och det är verkligen den fjärde juli som firas varje år. I detta ingår parader och fyrverkerier – de största och mäktigaste i huvudstaden Washington DC.

Men nog om historien och åter till grillfesten och den alternativa picknicken för dem som inte kan eller vill grilla. Vi klär oss förstås i rött, vitt och blått. Ingen av oss är särskilt uppklädd, för den här dagens partajande sker vid en pool, i en trädgård, på en strand eller i en park. Det släpas kylväskor kors och tvärs over hela den amerikanska kontinenten och vi delar våra hemliga marinadrecept och bästa margaritablandningar.

Fast allra mest dricker vi öl och andra kalla alkoholhaltiga drycker, ofta i alltför stora mängder – ett resultat av att vi börjar tidigt på dagen och oftast inte slutar förrän den sista fyrverkeripjäsen är avfyrad.

Diana Ljungaeus
Los Angeles

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS