News55

OS borde vara en rättighet för alla tv-tittare

Artikelbild
GRÄSKÖ 2016-07-06
Leif Schulman
Leif Schulman
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 12 aug. 2016

OS i Rio är inne på sin andra vecka, men OS-febern har svårt att infinna sig. Det kan naturligtvis bero på tidsskillnaden på fem timmar mellan Brasilien och Sverige. Men det beror även på att 1,5 miljoner tv-tittare inte har möjlighet att se spelen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En nyligen publicerad undersökning från Novus ställde frågan ”Från vilken kanal vill du helst följa OS i sommar?” Mer än hälften, 51 %, svarade ”SVT”. Endast en procent ville se tävlingarna i TV3, som är huvudkanal för årets sommar-OS.

Som bekant äger nu MTG rättigheterna för OS. Det fanns en tid då IOK, Internationella Olympiska Kommittén, hade som krav att OS måste sändas i en public service-kanal med rikstäckning. Nu är det minst 80 % täckning som gäller för att IOK ska kränga sändningsrättigheterna.

MTG sänder OS främst i TV3 och TV10 samt via Viaplay Sport. Endast 81 % av tv-tittarna kan se TV3 och bara 60 % kan se TV10. Vill man se rubbet av de 2 000 timmar som MTG sänder kostar Viaplay Sport 399 kronor per månad.

      LÄS MER: ”Ge oss tillbaka lördagsunderhållningen”

Naturligtvis är detta både en demokratisk fråga och ett klassproblem. Det inser även Myndigheten för radio och tv. De har på regeringens uppdrag tagit fram ett förslag där man vill öka kravet på stora evenemang som OS och VM i fotboll från 80 till 90 %. Ett krav som förstås väckt kritik från TV4, MTG och Discovery. Sistnämnda mediejätte har köpt rättigheterna för kommande OS för hela Europa för 12 miljarder kronor. Kanal 5, som blir huvudkanalen här hemma, kan ses av 80 % av tittarna.

Jag följer OS så mycket jag kan och måste medge att TV3 gör ett utmärkt jobb. Kanalen gör en imponerande satsning, enligt uppgift kostar årets sommar-OS och tidigare Sotji-OS totalt en halv miljard. Då har man i Rio 25 experter, 22 kommentatorer, fyra programledare – totalt drygt 60 personer som syns i rutan.

      LÄS MER: “Kvällstidningar och kändisar spär på näthatet”

Naturligtvis är detta en ren affärsverksamhet. Man räknar med att få igen på de 500 miljoner man satsat. Och vem betalar? I sista hand är det du, tittaren, som betalar. Det finns inga gratisluncher. Betalar du inte för Viasat Sport betalar du indirekt genom de kostnader företag har som köper reklamtid i OS.

ANNONS

Jan Scherman, tidigare TV4-chef, ondgör sig över tittarnas reaktionära känslor över att föredra SVT. ”Viasat kostar – men håller högsta kvalitet”, skriver han i en debattartikel i Aftonbladet och pekar på att tv-licensen, som bekostar SVT:s verksamhet, är på 2 216 kronor om året.

Men det är fortsatt ett demokratiproblem. Olympiska spel borde vara en rättighet för alla tv-tittare. Släpp OS fritt!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS