News55

På begäran av FBI - man gripen i Stockholm

Artikelbild
News55
News55
Uppdaterad: 19 feb. 2022Publicerad: 19 feb. 2022

I veckan har en man från USA som uppges ha arbetat på ambassad i Sverige gripits för koppling till terrorbrott. Gripandet skedde på begäran av FBI.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En 34-årig man med amerikanskt och grekiskt medborgarskap flyttar hösten 2018 till Sverige. Hans yngre bror misstänks 2019 för att ha anlagt fyra mordbränder mot judiska byggnader i Bostonområdet i USA. Året efter dör brodern på grund av ett självmordsförsök på ett sjukhus. Mordbränderna har utretts om de är kopplade till antisemitiska rörelser, rapporterar SVT

Våren 2020 återvänder 34-åringen till USA och blir då kontaktad av FBI som vill förhöra honom om hans brors inblandning i bränderna. De ber honom visa familjens förrådslokaler. Under visningen av lokalerna undanhåller 34-åringen material från FBI så som hakkors-symboler, hans brors pass och en flaska gift. Dessa föremål ska 34-åringen ha tagit med sig tillbaka till Sverige.  

I veckan greps mannen i en förort till Stockholm på begäran om rättshjälp från amerikanska myndigheter efter att har varit efterlyst under en period. Han misstänks för inblandning i mordbränderna och riskerar nu 20-års fängelse för bland annat inhemsk terrorism. FBI kommer att begära att mannen utlämnas till USA. 

Mannen nekar till anklagelserna. Enligt FBI har han arbetat med säkerhetsfrågor på USAs ambassad i Stockholm. Han har även tidigare dömts för vårdslöshet i trafiken i Sverige.

Författare: Jessika Bouveng

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS