News55

Storbrand i Köpenhamn: Halva Børsen ödelagd

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

En kraftig brand har ödelagt halva Børsen, en av Köpenhamns äldsta byggnader.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Framför förfärade Köpenhamnsbor kollapsade den berömda spiran på taket och kraschade på gatan nedanför i ett moln av svart rök. Delar av taket har rasat in.

Larmet kom in strax efter halv 8 på morgonen. Kort därefter stod den historiskt viktiga 1600-talsbyggnaden i full brand, och knappt en timme efteråt rasade spiran som föreställde sammanflätade draksvansar.

“400 års danskt kulturarv i lågor”, skrev Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt bestört på X.

Vid 16-tiden var branden så gott som under kontroll.

Branden är så pass mycket under kontroll att vi just nu håller på med det vi kallar eftersläckning, säger insatsledare Jakob Vedsted Andersen till Ritzau.

135 man har bekämpat branden under dagens lopp. Eftersom det fortfarande brinner i byggnaden dröjer brandutredningen, enligt Köpenhamnspolisen. Byggnaden var under renovering och det är en av de tänkbara brandorsaker som kommer att utredas.

Inga människor rapporteras ha skadats i branden.

“Vårt Notre Dame”

ANNONS

Branden startade under koppartaket i en del av byggnaden där renoveringsarbete pågick sedan en tid tillbaka. Tio byggarbetare befann sig på taket när larmet gick, uppger byggföretaget till danska TV2.

Eftersläckningsarbetet försvåras av byggnadens ålder, enligt insatsledaren.

Många Köpenhamnsbor är tagna av händelsen.

Det här är vårt Notre Dame, säger Köpenhamnsbon Henrik Grage till danska TV2, och syftar på branden i den världsberömda katedralen i Paris 2019.”Såg stora lågor”

Børsen ägs av näringslivsorganisationen Dansk erhverv, som har kontor där, och har hyrts ut för konferenser och galamiddagar. Den kommer att återuppbyggas, meddelar organisationen.

Niels Ralund, ansvarig för e-handel inom Dansk erhverv, var på plats på morgonen när det började brinna. När larmet gick avvaktade han några minuter, berättar han för Politiken.

Så kan jag plötsligt se att byggnaden står i stora lågor. Och röken stiger upp. Jag har arbetat där i åtta och ett halvt år. Vi är alla så stolta över denna byggnad, säger han till tidningen.Det är en av de viktigaste byggnaderna vi har i Danmark. Vi höll på att restaurera den så att den skulle få skina och för att visa vad den har betytt för danskt näringsliv, säger Brian Mikkelsen, tidigare kulturminister och numer direktör hos Dansk erhverv, till DR.

Han var själv med och försökte hjälpa till då dyrbar konst från byggnaden skulle räddas, bland annat målningen “Fra Københavns Børs” av P S Krøyer.

ANNONS

Børsen är ett av Köpenhamns äldsta hus och är daterat till 1625. Byggnaden ligger i det centrala området Slotsholmen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS