News55

Svensk öppning för Patriot till Ukraina

Artikelbild
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

När både EU och Nato trycker på för mer och snabbare stöd till Ukraina följer Sverige med i Tysklands initiativ om ökat luftförsvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Statsminister Ulf Kristersson (M) utesluter inte att Sveriges Patriot-system kan skickas.

Diskussioner om luftvärnsstödet till Ukraina fördes under veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Länder i Europa är överens om att (luftförsvarssystem) gör större nytta just nu i Ukraina, i lämplig omfattning och från lämpliga ställen, säger Kristersson på sin presskonferens efteråt.

Han konstaterar att Natoländer vill samarbeta inom det tyska initiativet för snabb och omfattande leverans till Ukraina. Olika Natoländer kommer att samarbeta under det tyska initiativet för att se vad som kan göras – och hur snabbt.

Tyskland har nyligen gjort klart med att skicka en tredje enhet av det amerikanska luftförsvarssystemet Patriot till Ukraina, något som ukrainarna specifikt har efterlyst. Andra länder i Europa som också har Patriot är exempelvis Frankrike, Spanien och Italien – men även Sverige. Statsministern utesluter inte att något av Sveriges relativt nyinköpta fyra system kan skickas till kriget.

Vi återkommer med exakt vad vi skickar. Jag tänker inte utlova att Sverige tar just Patriot. Jag skulle inte utesluta det, men vill absolut inte lova det just nu, säger Kristersson.

Diskussionen förs nu över till ministernivå för samtal under helgen och vid ett gemensamt utrikes- och försvarsministermöte i EU i Luxemburg på måndag.

Enligt Kristersson kommer då även diskussioner föras om den “skuggflotta” av fartyg som anklagas för att kringgå EU-sanktioner mot Ryssland.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS