News55

Svenskt nej till mer socialt i EU

Artikelbild
EU-minister Jessika Roswall (M). Arkivfoto. (Foto: Pontus Lundahl/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Med EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel i spetsen konfererar EU-länderna om sociala frågor i belgiska La Hulpe i dagarna två.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men någon gemensam deklaration blir det inte, åtminstone inte från alla. Sverige sätter nämligen stopp, av omtanke för arbetsmarknadens “svenska modell”.

Den här deklarationen innehåller frågor och saker som skulle kunna sätta vår modell ur spel. Därför har vi varit tydliga med att det här är inget som vi kan skriva under, säger EU-minister Jessika Roswall (M) till TT.

Förhoppningen är att stoppet ska göra det svårare för nästa EU-kommission att efter EU-valet återkomma med lagförslag på området

För oss är det viktigt att det här inte binder nästa kommission. Det här är viktiga frågor för den nationella kompetensen, säger Roswall.

Övriga EU-länder skrev dock på en egen deklaration från mötet, tillsammans med bland andra EU-kommissionen, EU-parlamentet och de europeiska fackföreningarna. Utanför ställde sig bara Sverige och näringslivsorganisationen Business Europe.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS