News55

Zelenskyj till EU: Vi förtjänar samma skydd

Artikelbild
EU-ländernas stats- och regeringschefer lyssnar till belgarnas kung Philippe på en mottagning på kungliga slottet i Bryssel inför onsdagskvällens EU-toppmöte. (Foto: Olivier Hoslet/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 18 apr. 2024Publicerad: 18 apr. 2024

Ett allt mer frustrerat Ukraina manar EU att göra mer när dubbla krig och kriser dominerar ännu ett toppmöte i Bryssel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu är det dags att visa ledarskap, säger Ukrainas president till EU-ledarna.

Egentligen skulle EU-ländernas aprilmöte helt fokuseras på framtida konkurrenskraft och ekonomi. Men det hamnar återigen i andra hand – särskilt med tanke på Irans attack mot Israel i helgen.

EU:s utrikeschef Josep Borrell har redan utlovat nya sanktioner mot Iran. Samtidigt är nervositeten stor över vad en eventuell – men sannolik – israelisk svarsattack kommer att medföra.

Vi fördömer den här attacken från Iran mot Israel. Vi har bestämt oss för att införa sanktioner mot Iran och vi vill göra allt för att skydda civila, sammanfattar EU:s rådsordförande Charles Michel i ett kort pressuttalande efter onsdagskvällens första toppmötesdel.Det är oerhört viktigt att engagera oss mycket i regionen för att undvika en upptrappning, säger Michel.Zelenskyj talar

Parallellt ser läget allt mer ansträngt ut för Ukraina i kriget mot Ryssland. Trots alla bedyranden om hjälp och stöd från EU-länderna handlar de flesta rapporterna från fronten mest om nya ryska framstötar och ständig ukrainsk brist på ammunition.

Tyskland och dess förbundskansler Olaf Scholz får visserligen beröm för att härom dagen ha gett order om att skicka ännu ett Patriot-luftvärnssystem till Ukraina.

Jag tackar dig, Olaf. Men vi har större behov, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till EU-ledarna på onsdagskvällen, uppkopplad digitalt från Kiev.

Presidenten jämför med Israel och den hjälp som landet fått av främst USA och Storbritannien för att avvärja den iranska attacken.

ANNONS

Vår ukrainska himmel och himlen över våra grannar förtjänar samma skydd, säger Zelenskyj.Beväpna er!

Några nya löften och utfästelser kommer inte från EU-toppmötet. I stället får Zelenskyj hoppas att hans allvarsord kan bära frukt till det digitala möte med Natoländernas försvarsministrar som han själv kommer att delta i på fredag.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen trycker samtidigt på för att få EU-länderna att rusta upp för egen del.

Krigshotet är kanske inte omedelbart, men det är inte omöjligt. Vi måste vara redo. Det börjar med ett akut behov att återuppbygga, beväpna och förändra medlemsländernas väpnade styrkor, säger kommissionsordföranden i ett tal på en konferens för försvars- och säkerhetsindustrin, enligt nyhetsbyrån AFP.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS