News55

Vem är jag att fördöma en svensk som äter svenskt - men blir det inte tråkigt?

Artikelbild
Pia Erlandsson
Pia Erlandsson
Uppdaterad: 15 feb. 2016Publicerad: 15 feb. 2016

Nyss hemkommen från en mindre stad på Spaniens sydkust funderar jag lite på hur olika vi människor är. För mig har lusten att resa alltid sammanfallit med chansen att få prova på nya maträtter, att få testa främmande smaker. Det har varit ett viktigt skäl till att jag packat min väska och gett mig iväg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

      LÄS MER: Upptäck ett helt nytt Spanien

Men just på denna lilla spanska ort där jag befann mig förra veckan håller just nu en affär som enbart säljer svenska varor på att göra stor succé. Och om bara några veckor kommer det att öppnas en svensk korvkiosk på stranden.

När jag var ung, på 50-60-talet, reste få pensionärer ut i Europa. De hade helt enkelt inte råd. Men en kvinna som min mamma kände längtade så mycket ut i Europa att hon gav sig iväg. För säkerhets skull packade hon ner bruna bönor och fläsk i väskan. Vi fnissade lite åt henne.

Och några år senare, i slutet av 60-talet då svenskarna började åka till solen på Kanarieöarna, skrattade vi lite åt turisterna som bara åt ”svenska köttbullar”.

      LÄS MER: “Rör inte vår svenska jul”

De senaste åren har vi rest som aldrig förr och lärt oss att äta en massa exotiska varor. Ibland så exotiska att man inte vetat vad man ätit.

Jag minns för ett tiotal år sedan då jag befann mig på en kinesisk restaurang långt ute på den kinesiska landsbygden. Här fanns ingen meny på något annat språk än kinesiska så man fick blunda och peka. In kom något som såg ut som små vita pastakuddar. Det var bara det att de var fyllda med otaliga små ben. Det visade sig vara ankfötter. Definitivt inte det godaste jag ätit men en rolig upplevelse som jag inte vill vara utan.

Jag har vänner av båda sorterna – de som alltid väljer det de aldrig har ätit förut från menyn för att de vill uppleva något nytt och de som alltid tar det säkra före det osäkra och äter kött och pommes ”för då vet man vad man får”.

ANNONS

      LÄS MER: På menyn med Sven & Karin (podd)

För den senare kategorin turister är affären i Spanien perfekt. Här finns allt som en hemlängtande svensk kan önska sig; Bregott, Ballerina, mjukost, Annas pepparkakor, Löfbergs Lila och Svinto. Ja, till och med lådvin. Om du vill kan du också köpa en kopp nybryggt kaffe och en kanelbulle och fika där.

Och om några veckor kan du alltså köpa en grillad med bröd och Bostongurka på stranden. Och vem är jag att fördöma en svensk som är sugen på en korv eller en Falu Rågrutmacka?

Möjligen skulle jag vilja försöka ingjuta lite mod i dessa försiktiga konsumenter och få dem att någon gång testa de goda spanska korvarna eller varför inte lite tapas. Och att köpa frysta fiskpinnar känns lite onödigt när fiskebåtarna kommer in med färsk fisk bara några hundra meter från affären.

För ärligt talat ­- blir det inte lite tråkigt om allt är likadant som hemma? Nej, länge leve olikheterna!

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS